• 1
  • 2
  • 3

Intervindrà un company que va participar en la Trobada de fàbriques ocupades al Brasil   

              

Active ImageActive Image

Barcelona

  Dia: Dijous 15 de març Hora: 19 hores  Lloc: Casal Marxista – seu Sindicat d’Estudiants

  carrer Reina Amàlia 6 baixos Barcelona

  METRO Paral·lel o Sant AntoniUniversitat Autònoma de Barcelona

Dia: Dijous 8 de març Hora: 12 h Lloc: Facultat CC. Comunicació - Aula 14 (xalet)   

 

Fàbrica tancada ha de ser ocupada!

Fàbrica ocupada ha de ser nacionalitzada!

Aquest va ser el lema del Encuentro Pan-Americano de fábricas ocupadas realitzat els dies 8, 9 i 10 de desembre en les instal•lacions de Cipla (Joinville, Brasil), una fàbrica de plàstics que compta amb 800 treballadors, ocupada i en producció des de finals de2002. En la trobada hi van participar 691 delegats de 13 Estats de Brasil i de 12 països difernets, entre les quals, Argentina, Paraguay, Uruguay i Veneçuela, que són els països, a més de Brasil, on existeixen exemples del moviment de fàbriques ocupades. La trobada va servir per discutir sobre els objectius del moviment: ocupar, resistir, produir, implantar la reforma agraria i augmentar els llocs de treball a través de la reducció de la jornada de treball. En un context d’acomiadaments i de tancament de fàbriques, la lluita per la defensa de tots els llocs de treball dona un pas enorme quan es planteja i es duu a terme la ocupació per produir sense patrons, sense capitalistes. En aquest sentit, Cipla i Interfibra, dos fàbriques de plàstics de Joinville que sumen 1.000 treballadors entre les dues, són un exemple en la pràctica del que estem dient.

 

La lluita de Cipla i Interfibra (Brasil)

Els trebalaldors de Cipla fa quatre anys van ocupar la fàbrica i van expulsar els empresaris i els directius de la empresa. Van haver de vèncer tots els atacs dels capitalistes, tots els obstàcles legals i la repressió policial abans de poder posar-ho en moviment, però ho van aconseguir. No hauria sigut possible sense el recolzament del conjunt de la classe treballadors, dels camperols sense terra, dels estudiants... Un cop assumit el control administratiu i financer de l’empresa, els treballadors van debatir quin camí havien de prendre per garantir els 1.000 llocs de treball. I van decidir lluita per la nacionalització de l’empresa i rebutjar la via de constituir una cooperativa. La cooperativa comportava carregar amb els deutes contraguts, renunciar als drets i, al final, vere’s abocats a un carreró sense sortida. Així que es va reiniciar la producció constituint un consell d’empresa, format per delegats escollits i revocables en cada sector, i plantejant-li al govern de Lula la nacionalització de les dues empreses. Es van fer assemblees per equips, assemblees generals i reunions per sectors per organitzar la producció i proseguir la lluita. Van convidar a diputats i regidors del PT, a sindicalistes, a visitar la fàbrica posada en marxa pels treballadors. En el mes de juliol passat van organitzar una marxa a Brasilia durant 17 dies junt amb el MST per la nacionalització de les fàbriques ocupades i per la reforma agraria, obligant a Lula a rebre’ls. Un dels lemes era expressiu: "Lula, fes com Chávez, nacionalitza les fàbriques ocupades". L’última conquesta dels treballadors de Cipla ha sigut la reducció de la jornada setmanal a 30 hores sense reducció salarial, que han posat en marxa des d’aquest 1 de gener i que v comportar la contractació de 70 nous treballadors per cobrir les necessitats de la producció. El moviment de les fàbriques ocupades a Brasil, com a Veneçuela i en el conjunt d’Amèrica Llatina, no només està demostrant que els treballadors som capaços de gestionar una indústria complexa, molt millor que els patrons, sino que posem en qüestió l’ordre "natural" del capitalisme, la propietat privada sobre els mitjans de produccíó.

La revolució veneçolana, cap al socialisme

Com va plantejar en la trobada el secretari del sindicat de vidriers de Sao Paulo, l’experiència de les fàbriques ocupades és un exemple per a tots els treballadors del món. "És possible reduir la jornada de treball, fer la reforma agraria i garantir la unitat dels treballadors per acabar amb el capital que ens explota". És indubtable el paper crucial que tenen les fàbriques ocupades en la lluita pel socialisme.

A Veneçuela les nacionalitzacions anunciades pel president Chávez, com CANTV i la indústria elèctrica, can suposar un dur cop pel capitalisme i un impuls decisiu al procés revolucionari a l’Amèrica Llatina. Això estimularà encara més la lluita dels treballadors d’altres empreses per la nacionalització com a Sanitarios Maracay, que està produint sota control obrer, prenent l’exemple de les empreses ja nacionalitzades fruit de la lluita i sota control obrer, coordinades a Veneçuela pel FRETECO (Frente Revolucionario de Trabajadores de Empresas en Cogestión y Ocupadas) com Inveval.

Aquest procés ha de ser prés amb les dues mans per la UNT, passant a la acció en toma de fàbriques i convocant una Conferència Nacional de Treballadors per discutir aquestes mesures i organitzar als treballadors dels sectors clau de l’economia, així com haurien de convocar un dia nacional d’acció d’ocupacions de fàbrica. Tots els passos en aquest sentit en els pròxims mesos significaran un avanç molt important de la revolució cap al socialisme. Si la revolució veneçolana triomfa en el pròxim període, ningú dubta de que serà un punt de referència per a les masses de tota Amèrica Llatina i arreu del món. Obrirà un nou període de revolucions. Per això els joves i treballadors, els genuïns socialistes i comunistes, veiem amb entusiasme l’avanç de la revolució i la defensem amb totes les nostres forces enfront els atacs de la burgesia internacional. Vine a la xerrada i lluita amb nosaltres!

Intervindrà:

Lluís Perarnau

Participant en el Encuentro de Fábricas Ocupadas al Brasil i membre del Corrent Marxista Internacional El Militante

Convoquen:

Campanya Internacional Manos Fuera de Venezuela

www.manosfueradevenezuela.org

Sindicat d’Estudiants

www.sindicatdestudiants.org

El Militante

www.militant.cat i www.elmilitante.org

Fundació F. Engels

www.engels.org

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos