Declaració del Sindicat d'Estudiants i Esquerra Revolucionària

Ahir dimecres 16 de juny en Marcel Vivet, activista independentista i militant de la CUP, va ser condemnat a 5 anys de presó per participar en la mobilització antifeixista ‘Holi’ del setembre de 2018 a Plaça Sant Jaume de Barcelona. Marcel, per exercir el dret democràtic a manifestació i rebutjar l’enaltiment de la salvatge violència policial de l’1-O organitzat per Jusapol, associació d’extrema dreta de policies nacionals i guàrdies civils, és condemnat a 5 anys de presó.

Des d’Esquerra Revolucionària i el Sindicat d’Estudiants enviem tota la nostra solidaritat al company Marcel i mostrem tota la nostra disposició a impulsar la lluita contra l’aparell judicial franquista i tirar enrere aquesta vergonyosa sentència.

Prou repressió contra els que lluitem!

En Marcel és condemnat sense cap prova. El magistrat diu que és suficient amb la declaració del mosso d’esquadra suposadament agredit, l’acusa d’usar tècniques de “guerrilla urbana” i l’imposa la major de les penes demanades per l’acusació. L’objectiu és clar: volen sotmetre a tots aquells i aquelles que hem estat en primera fila de la lluita contra l’opressió social i nacional defensant la república catalana dels treballadors i treballadores, i així aixafar el moviment de masses que en 40 anys més fort ha sacsejat el règim capitalista del 78. I per a aquesta missió compten amb la col·laboració del Govern. La mateixa mobilització per la que condemnen a en Marcel va acabar amb 24 ferits pels cops de porra dels Mossos. El Govern va reprimir de forma brutal les protestes contra la sentència a l’octubre del 2019, on vam veure als Mossos actuar com la policia nacional l’1-O del 2017. Aquesta repressió dels antidisturbis catalans ha continuat sent una constant en nombroses lluites: des de manifestacions on reclamàvem la llibertat de Pablo Hasél fins a les concentracions per a evitar desnonaments, acarnissant-se especialment amb el jovent, que hi som en primera línia de la lluita. Els Mossos són forces repressives i sempre han reprimit la protesta social per a protegir el sistema. Els Mossos també són forces d’ocupació!

És escandalós que el Govern hagi actuat com a acusació particular en el cas del Marcel. El Govern d’ERC-Junts, encapçalat per Pere Aragonès, ha demanat cinc anys de presó! La mateixa quantitat que la fiscalia! El Govern va oferir rebaixar la demanda a dos anys sempre i quan en Marcel acceptés la culpabilitat. Aquesta actitud deplorable del Govern ara dirigit per ERC es repeteix en desenes de casos de muntatges policials contra activistes socials i militants independentistes. Res ha canviat amb Pere Aragonès o amb un conseller d’interior d’ERC. La repressió del Govern contra els que lluitem continua amb virulència.

Un Govern al servei dels empresaris

Mentre sortia aquesta sentència insultant, el Govern es reunia amb el rei i la plana major de l’oligarquia catalana, en un esdeveniment organitzat per la patronal a través del Cercle d’Economia. Mentre omplíem de gom a gom la Plaça de la Vila de Badalona exigint l’absolució d’en Marcel, el president de la Generalitat Pere Aragonès es fotografiava amb Felip VI. Això no és cap detall.

Tampoc és cap detall que Junts, amb el permís d’ERC, hagi designat com a conseller d’economia a un banquer com Jaume Giró, que va participar en la virulenta campanya mediàtica desfermada per l’Estat espanyol i el nacionalisme espanyolista després de la victòria en el referèndum d’autodeterminació de l’1-O. Tampoc ho és que el Govern mostri la seva predisposició a ampliar l’Aeroport de El Prat, que no serviria per crear llocs de treball sinó per enriquir uns pocs empresaris a costa de destrossar el medi ambient i el delta del Llobregat. I tampoc ho és que el Govern no faci res per a aturar els desnonaments; el passat dilluns 14 de gener un veí del barri barceloní de Sants se suïcidà quan anava a ser expulsat de casa seva, tot i haver acreditat una enorme vulnerabilitat social.

El Govern de Pere Aragonès manté les polítiques antisocials i repressives del govern anterior. Poques setmanes han fet falta per a evidenciar que ni tan sols s’aplicaran les tímides mesures progressistes recollides en l’acord ERC-CUP; com era previsible, els dirigents d’ERC estan incomplint totes les seves promeses de polítiques d’esquerres i fent desaparèixer les seves declaracions de bones intencions.

República catalana socialista o règim del 78

Ens trobem en un punt important. Un ampli sector de la burgesia està a l’ofensiva i s’està recolzant en els dirigents d’ERC i Junts per a posar punt i final a la lluita per la república catalana, mantenint les polítiques antisocials i repressives per a desmoralitzar i desactivar el moviment de masses per a l’alliberament nacional. Simultàniament, i amb aquest mateix objectiu, opta perquè Sánchez concedeixi els indults als presos polítics independentistes. L’estratègia és clara. Les cartes d’Oriol Junqueras (ERC) i Jordi Sánchez (Junts) renunciant aplicar el mandat de l’1-O formen part de tot plegat.

Encara que els indults fossin aprovats, ho serien de forma parcial i no permetrien tornar als exiliats, ni extingiria les penes de multa i presó que afecten més de 3.000 activistes i militants independentistes, com en Marcel.

Hem de posar fi a aquesta maniobra de les elits, del PSOE, ERC i Junts! Cal defensar el resultat del referèndum d’autodeterminació de l’1-O i lluitar per la seva aplicació!

És necessari aixecar una potent oposició a les polítiques antisocials, repressives i autonomistes del Govern, i enfortir la mobilització als carrers unificant les diferents lluites amb el programa del socialisme revolucionari. Nacionalitzant i expropiant sense indemnització la banca, les immobiliàries i les grans empreses, posant-les a funcionar sota control democràtic dels treballadors i treballadores, acabant amb l’aparell judicial i policial repressor, podríem garantir un lloc de treball i un habitatge dignes, posar fi a la repressió i a les sentències patriarcals i masclistes, acabar amb la xacra del racisme, frenar la destrucció del medi ambient. Defensar la república catalana socialista i trencar amb la unitat nacional i la col·laboració de classes és absolutament indispensable per vèncer l’Estat i tombar el règim del 78 i aconseguiria aixecar el suport del conjunt de la classe treballadora, tant de dins com de fora de Catalunya. Ni un pas enrere! És l’hora de la lluita i l’organització. Uneix-te a Esquerra Revolucionària!

Prou repressió, Marcel absolució!

Per l’amnistia i per la república catalana socialista!