El Departament d’Ensenyament del Govern, encapçalat per Josep Bargalló (ERC), pretén aprovar en plena crisi de la Covid-19 la reforma curricular per a la Formació Professional que és rebutjada tant per estudiants com per professors i professores i mares i pares.

Bargalló va intentar aprovar de pressa i corrents i d’amagatotis aquesta contrareforma entre el maig i el juny de l’any passat, però tot i les dificultats de final de curs i la realització d’exàmens, la pressió generada pel conjunt de la comunitat educativa va frenar la seva aprovació. Ara, en mig d’una situació dramàtica per a milers de famílies treballadores, el Departament torna a la càrrega.

Som estudiants, no mà d’obra barata! Cap acomiadament dels nostres professors!

Aquesta reforma pretén augmentar les hores de pràctiques a l’empresa als estudiants de formació professional, en detriment de les hores lectives en el centre educatiu. Lluny del que el Govern ens intenta vendre, aquesta reforma no persegueix millorar el nostre aprenentatge i l’assoliment de coneixements més sòlids a través de més hores de pràctiques, sinó que és un regal per als empresaris: ens converteixen als estudiants en mà d’obra barata, sense cap dret laboral ni cap control efectiu de les tasques que realitzem a l’empresa.

A més a més, el text no assegura que els professors/es puguin aprofitar les hores que no donen classe per preparar les classes ni proporciona eines per fer el seguiment de les pràctiques: ens trobem davant d’un ERO encobert que podria afectar a més d’un 10% de la plantilla del professorat i, per tant, implicaria l’acomiadament fulminant de més de 12.000 professors i professores.

No podem permetre que aquesta crisi la paguem les famílies treballadores!

És absolutament escandalós que en plena crisi de la Covid-19 a Catalunya, amb un atur juvenil que escala ràpidament i ja és del 30%; amb una situació en què ens hem vist obligats a seguir treballant en sectors no essencials o realitzant les pràctiques sense les mesures de seguretat adequades; amb més de 700.000 treballadors i treballadores afectades per ERTOs; amb dos milions i mig de “persones inactives” (que no tenen treball ni el busquen perquè saben que ara mateix no el trobaran), que és la xifra més alta de la història; amb una bretxa digital salvatge que impedeix l’accés de milers de famílies treballadores a l’educació online; és increïble que en aquestes circumstàncies un conseller que encara es considerarà d’esquerres vulgui aprovar ara aquesta reforma curricular! I més encara considerant les enormes dificultats amb què el curs vinent es desenvoluparà per la “nova normalitat” en la qual ens trobarem i l’absència de recursos! És una vergonya!

El Conseller d’Educació Josep Bargalló i el President del Consell Català de Formació Professional Fabian Mohedano donen l’esquena a les reivindicacions del conjunt de la comunitat educativa i legislen a favor dels empresaris.

El Departament d’Ensenyament ha de rescatar l’FP pública

Des del Sindicat d’Estudiants exigim la retirada immediata de la reforma curricular de l’FP plantejada pel Departament d’Ensenyament i la posada en marxa de les següents mesures:

  1. Que totes i tots els alumnes d'FP puguem realitzar les nostres pràctiques íntegres el mes de setembre (o en els mesos d'estiu) amb totes les hores necessàries, sense tornar a pagar taxes, amb pràctiques remunerades, amb les màximes condicions de seguretat i comptant amb beca si enguany comptàvem amb ella.
  2. Que aquells estudiants que necessitin titular per a accedir als estudis superiors puguin convalidar les pràctiques amb projectes o el treball de fi de cicle.
  3. Eliminació de les taxes de la FP. Per una Formació Professional gratuïta, pública i de qualitat, amb els recursos i places suficients. Fi de la bretxa digital i per una formació de qualitat amb tots els recursos materials i tecnològics necessaris.

Josep Bargalló dimissió!

Retirada de la reforma curricular ja! Per una FP gratuïta, pública i de qualitat!