En tan sols vuit mesos de govern, el Partit Popular, amb la complicitat i el suport de CiU, ha retallat drets històrics dels treballadors i la joventut que van ser arrencats a través de dures lluites contra la dictadura franquista i en els anys posteriors. Aquesta política, suposadament “anticrisi”, només té una finalitat: mantenir els sagrats beneficis de la gran banca, els grans empresaris i els poders econòmics de sempre. Són mesures per satisfer l’ànsia de lucre dels capitalistes, mentre es provoca l’empobriment general de la població, l’acomiadament de desenes de milers de treballadors i el desmantellament de l’ensenyament i la sanitat pública.

En tota aquesta ofensiva, els joves ens portem una de les pitjors parts: sotmesos a un atur brutal (amb taxes de desocupació que superen el 50%), ara pretenen acabar amb el nostre dret a una ensenyament públic, gratuït i de qualitat.

Les mesures del PP contra l’educació pública

Al Ministeri d’Educació no s’han conformat amb retallades salvatges de prop de 4.000 milions d’euros a l’escola pública, sinó que també ha aprovat una autèntica contrareforma educativa.

El passat mes de juliol, el ministre José Ignacio Wert donava instruccions a les comunitats autònomes per aplicar el paquet de retallades i feia pública la major contrareforma educativa de l’última dècada. En aquest pla global el PP planteja una autèntica demolició del nostre dret a rebre un ensenyament públic digne i gratuït. CiU a Catalunya a la pràctica ha subscrit i impulsat aquests atacs. Entre les mesures plantejades destaquen:

 • Creació de noves selectivitats econòmiques i acadèmiques per accedir a l’FP de Grau Superior i a la universitat. Pujada de taxes universitàries de fins a un 66% respecte el curs passat.
 • Acomiadament salvatge de més de 50.000 professors dels centres d’estudi i universitats de tot l’estat.
 • Imposició de tres revàlides (proves selectives) que es faran a 6è de primària, 4t d’ESO i 2n de Batxillerat, que representen noves traves per passar de curs, i en el cas de 6è de primària i 2n de batxillerat, poden comportar l’obligació de repetir curs o no concedir el títol de batxiller, fet amb el que l’accés a la universitat quedarà vedat d’avançada, tot i que s’hagin aprovat els dos cursos de batxillerat. Un autèntic escàndol!
 • Imposició de taxes de matrícula de centenars d’euros als estudiants de Formació Professional a comunitats autònomes governades per la dreta (Madrid, Catalunya) i retirada de les beques menjador i de llibres per als estudiants de primària i secundària a molts territoris de l’estat.
 • Creació d’itineraris de la més baixa qualificació des de 3r d’ESO per amuntegar en aquests als estudiants amb més dificultats econòmiques i d’aprenentatge i expulsar-los al més aviat possible del sistema educatiu.

El projecte del PP està en sintonia amb el futur que ens preparen. Si hem d’acabar sent mà d’obra barata, amb treballs precaris i salaris de misèria... per què invertir en una bona educació pública? A la burgesia, els estudiants i els joves qualificats li som sobrers.

Des del Sindicat d’Estudiants som conscients que l’únic camí per frenar aquests atacs brutals és el de la mobilització més contundent i massiva de tots els estudiants, juntament amb els nostres pares i professors. Aquesta és l’única alternativa per salvaguardar el dret a una educació pública per als fills dels treballadors i un futur digne per a la joventut.

Aquest curs ha d'estar protagonitzat per mobilitzacions massives en defensa de l'escola pública. Els companys de la SEPC han convocat junt amb altres organitzacions una jornada de lluita universitària per al dia 11 d'octubre. El Sindicat d'Estudiants dóna suport a aquesta mobilització perquè entenem que és un pas endavant en la lluita. Tots som molt conscients que els atacs de la dreta no s'aturaran amb un únic dia de vaga, que cal organitzar una resposta el més àmplia i contundent possible. Per això fem una crida a totes les organitzacions juvenils d'esquerres a participar activament en la convocatòria estatal de 72 hores de vaga dels dies 16, 17 i 18 d'octubre. Si la setmana de lluita estatal és un èxit, es produirà un salt qualitatiu en la mobilització contra els atacs a l'educació pública i serem més a prop de frenar una agressió sense precedents contra els fills dels treballadors. Per aquest motiu, el Sindicat d’Estudiants fa una crida a tots els estudiants, i als col·lectius i organitzacions juvenils i estudiantils compromesos amb la defensa de l’ensenyament públic, a preparar la lluita des del primer dia de classe, participar a totes les mobilitzacions que es facin en aquest sentit i confluir en tot l’estat en una Setmana de Mobilitzacions i VAGA GENERAL a tots els centres d’estudi, des del 15 al 19 d’octubre.

Des del Sindicat d’Estudiants insistim en la proposta que venim fent a les direccions sindicals de CCOO i UGT sobre la necessitat d’anar més enllà en les mobilitzacions per derrotar la política del PP de retallades i privatització dels serveis públics, amb la convocatòria d’una nova vaga general, però en aquesta ocasió de 48 hores, per deixar ben clar que no acceptem que un grapat de banquers, especuladors i milionaris, els verdaders responsables de la crisi, siguin qui determinin el nostre futur.

Per a aquesta Setmana de Mobilitzacions i Vaga General proposem:

 • Dilluns 15 d’octubre: assemblees massives d’estudiants, pares i professors, als instituts, ocupant els centres d’estudi per debatre i aprovar la plataforma reivindicativa, formar COMITÈS DE LLUITA oberts a tots els estudiants i organitzar les tres jornades de vaga general.
 • Dimarts 16 d’octubre: VAGA GENERAL A TOTS ELS CENTRES D’ESTUDI, realització de piquets informatius als centres neuràlgics de les poblacions, mercats, centres de salut, places, centres de transport, polígons industrials, etc., per donar a conèixer les reivindicacions del moviment estudiantil al conjunt de la població i demanar el seu suport en defensa de l’educació pública.
 • Dimecres 17 d’octubre: VAGA GENERAL A TOTS ELS CENTRES D’ESTUDI i jornada de manifestacions d’estudiants pel matí a les ciutats i localitats de tot l’estat.
 • Dijous 18 d’octubre: VAGA GENERAL A TOTS ELS CENTRES D’ESTUDI i realització a les principals ciutats de manifestacions d’estudiants, pares i mares i professors per la tarda, que proposarem als sindicats de professors i a les associacions de pares i mares.
 • Divendres 19 d’octubre: realització d’assemblees de balanç als centres d’estudi, amb professors, estudiants i pares, per decidir les accions següents.

PLATAFORMA REIVINDICATIVA

 1. Ni revàlida ni selectivitat. El fill de l’obrer a la universitat. Contra la imposició de barreres econòmiques i acadèmiques que impedeixen el nostre accés a l’educació superior. Tots els estudiants que hagin aprovat 1r i 2n de batxillerat tenen dret a una plaça a la universitat.
 2. Contra l’increment de taxes de matrícula a la universitat pública i per la retirada dels nous obstacles perquè els fills dels treballadors accedim a les beques per a l’estudi.
 3. Contra la imposició de taxes a la Formació Professional. Per una FP pública, gratuïta, democràtica i de qualitat a tot l’estat. Supressió immediata de les taxes de 360 i 250 euros que la dreta ha imposat a Catalunya i Madrid. Per la creació de places suficients a tot l’estat. Ni un sol no admès per falta de places.
 4. Ni un sol acomiadament de professors de l’educació pública. Per la readmissió immediata dels més de 49.000 docents que el PP i CiU han acomiadat aquest inici de curs a tot l’estat. Sense aquests professors, la qualitat de l’escola pública està en greu perill.
 5. No a les retallades contra l’educació pública, les retallades per als banquers. Per la reassignació immediata dels 4.000 milions d’euros que el PP ha retallat a l’escola pública des de la seva arribada al govern. Increment dràstic dels diners destinats a un ensenyament públic gratuït i de qualitat.
 6. Defensem els nostres drets democràtics. Prou de repressió.
 7. No a l’atur juvenil. Per un subsidi de desocupació indefinit per a tots els aturats fins obtenir un lloc de treball.