wert dormido

El decret 3+2 o com fer fora de la Universitat als fills de treballadors

El Govern del PP i el seu lamentable Ministre d'Educació, José Ignacio Wert, volen acabar amb una de les conquestes més importants per als joves i els treballadors: l'accés a la formació superior per a la immensa majoria de les famílies. Volen tornar a l’antic model en què només qui tenia diners podia estudiar, i el mètode per aconseguir-ho és molt clar: volen que només una minoria de privilegiats pugui accedir a la formació superior perquè són els únics que tenen garantits els bons llocs de treball. Pels altres, la immensa majoria, ens preparen un futur d'atur i precarietat i així, al treure’ns la possibilitat d'accedir a estudis superiors i de tenir una bona qualificació, ens llancen a un futur en el qual hàgim d’acceptar qualsevol treball en qualsevol condició si no volem passar directament a les llistes de l'atur.

Tenint com a objectiu aquesta línia mestra, han elaborat tots els seus plans i reformes educatives. A la Universitat ja fa diversos anys que patim els efectes de l'augment de fins al 66% de les taxes, a la vegada que s'està produint una considerable reducció del nombre de beques i un enduriment dels requisits per assolir-les. Aquestes mesures ja han provocat l'expulsió de 45.000 estudiants de la Universitat per no poder-se-la pagar, però la seva cursa per destruir la Universitat Pública continua a corre-cuita per poder arribar com més lluny millor en els seus plans elititzadors abans que els fem fora de la Moncloa.

· Com afectarà el decret 3+2 els estudiants?

 El decret 3+2 pretén canviar l'estructura sencera de l’ensenyament universitari. Té realment les repercussions d'una nova llei, però per fer el menor soroll possible i aprovar-la d'amagat i amb la major rapidesa, el PP la planteja imposar per decret, aprovant-la en el Consell de Ministres de la pròxima setmana perquè s'apliqui a partir del mes de setembre de 2015, és a dir, des del començament del curs vinent.

· Devaluació dels graus: passaran de quatre a tres anys i es convertiran en paper mullat en el mercat laboral:

 El canvi fonamental és que els actuals graus, que consten de quatre anys, passaran a tres. Segons explica l'esborrany del decret, aquests tindran un caràcter "bàsic" i "generalista", és a dir que no seran suficients per a adquirir la qualificació necessària per exercir una professió d'alta qualificació en el terreny laboral com advocat, periodista, enginyer, infermer... Per obtenir aquesta qualificació "especialitzada" - segons el text del decret - serà necessari cursar un màster que passarà, de la durada actual d'un any, a dos anys, duplicant així els diners a invertir-hi.

· Per obtenir un títol vàlid en el mercat laboral caldrà pagar dos anys de màster a preus inassumibles per a la majoria:

Per fer-nos una idea del que això suposa, podem prendre com a exemple els preus actuals dels màsters que s'ofereixen a les universitats públiques. El cost, per exemple, dels màsters d'un any a la Universidad Complutense de Madrid, la primera en nombre d'alumnes de l’estat, oscil·la entre 4.000 i 7.000 euros anuals. A partir de l'entrada en vigor del nou decret haurem d'afrontar el pagament de dos anys de màster que podrà oscil·lar entre 8.000 i 14.000 euros per poder obtenir un títol universitari que sigui reconegut en el mercat laboral. Així doncs, és evident que serà tan sols una minoria privilegiada qui podrà pagar-se els estudis universitaris, que podran ascendir tranquil·lament a més de 20.000 euros.

· Es suprimiran graus i s'acomiadarà a milers de professors:

El pas dels graus actuals als nous graus de tres anys de caràcter bàsic i general suposarà que molts dels graus actuals es fusionin amb altres de la mateixa branca, amb la qual cosa se suprimiran molts dels que existeixen actualment.

D'altra banda, aquesta reforma tindrà també efectes devastadors entre el professorat. Si actualment ja hi ha una clara barrera econòmica entre els estudiants de grau i màster pels preus que comporta (de l'1,4 milions d'estudiants universitaris que hi ha en total, només uns 100.000 són els que actualment poden estudiar un màster), és fàcil fer-se una idea de quants professors sobraran quan se suprimeixi un curs sencer en els graus. Què passarà amb els professors que actualment imparteixen la seva matèria cadascun a uns 325.000 estudiants? En uns anys s’acomiadaran milers de professors de la Universitat.

· A quins estudiants afectarà el decret 3+2?

Encara que l'entrada en vigor del decret serà el setembre d'aquest any, els afectats no seran només els que comencin la Universitat a partir del pròxim curs, sinó també els que ja estan estudiant actualment. Tal com especifica l'esborrany que Wert pretén aprovar, aquest decret s'aplicarà també als estudiants que anteriorment hagin començat graus que han de canviar de 4 a 3 anys. És a dir que, si estudies segon de carrera però el teu grau és dels que passa a ser de 3 anys, se t'aplicarà igualment el nou decret.

A més, per si això no fos suficient, l'efecte de devaluació del títol de grau afectarà també al conjunt dels ja graduats i llicenciats, ja que la consideració del títol de grau o llicenciatura tindrà menys valor al mercat laboral i se'ns exigirà un màster d’ "especialització" que la majoria no tenim.

No ho podem permetre! No a l'elitització de la Universitat Pública!

El decret 3+2 és un atac molt greu, una autèntica bomba contra la Universitat pública. Si s'arriba a aplicar, comportarà el tancament definitiu de les portes de la Universitat per als que som fills de treballadors, és a dir, per a la immensa majoria. Es tornarà a la Universitat de fa dècades, quan només els sectors més adinerats hi tenien accés. Als que provenim de famílies obreres, de barris humils, als que tenim als nostres pares o germans en atur, se'ns negarà el dret a poder estudiar a la Universitat.

Des del Sindicat d'Estudiants pensem que aquesta mesura, per si sola, ja mereix una resposta de la major contundència per part de tota la comunitat educativa. Però la veritat és que aquest decret s'uneix a les retallades de 7.000 milions d'euros que s'han dut a terme a l'escola pública en els últims anys, a l'acomiadament dels 32.000 professors, a l'aprovació de la contrareforma franquista de l'educació - LOMCE-, etc.

És el moment de respondre amb tota la força. Per això és necessari que tant els estudiants com els sindicats del professorat - CCOO, UGT, STES... - i les organitzacions de pares - CEAPA - tornem a omplir els carrers en una nova vaga general de 72 hores de tota la comunitat educativa.

No a la privatització de la Universitat!

No al decret 3 + 2!

La lluita és l'únic camí!

 

Nova data del sorteig: 21 de novembre

se-rifa.png

Degut a la crisi del coronavirus aplacem el sorteig de la nostra rifa al dissabte 21 de novembre.

Escriu-nos i compra la teva papereta per a donar suport a la nostra lluita!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos