Concentració a Badalona: Dijous 22 d'abril a les 19h Av. Alfons XIII / Ctra. Antiga de València

Les cases d'apostes i salons de joc han experimentat una vertiginosa proliferació a tot l'Estat. Impulsades per un constant bombardeig publicitari d'icones juvenils i celebritats i comptant amb la complicitat absoluta de les institucions, s'estan emportant la vida de milers de famílies treballadores.

Aquesta realitat és la que actualment patim els veïns i les veïnes del barri obrer de Llefià a Badalona en conèixer la intenció d'obrir una nova Sala d'Apostes i Bingo en el local de la comunitat de veïns de l'avinguda Alfons XIII, 364.

Es lucren de la nostra misèria

Ja són cinc les cases d'apostes i bingos a la ciutat. No és casualitat que aquest tipus de negoci s'orienti als barris més pobres de la ciutat, ja que aquí es troben les persones més vulnerables a caure en el joc compulsiu, l'alcoholisme i la drogoaddicció, totes elles addiccions que en moltes ocasions van de la mà. Segons la Direcció General d'Ordenació del Joc, òrgan dependent del propi Ministeri d'Hisenda, van ser problemes econòmics previs el detonant de l'addicció en el 45% dels jugadors patològics.

L'impacte de la crisi econòmica a les nostres famílies i al nostre barri, la precarietat, les retallades i l'atur –que a Badalona ha passat de l’11,90% en 2019 al 15,09% al setembre de 2020–, són la mescla perfecta per a abocar les persones més castigades per aquesta situació a la ludopatia, especialment el jovent. Sense alternativa d'un oci cultural i esportiu sa, el joc es converteix en una via d’evasió de la precarietat que viuen els més castigats per la situació econòmica, social i laboral. És especialment sagnant a més que es vulgui obrir una casa d'apostes a pocs metres d'un centre de salut mental i de dos instituts.

Govern i Ajuntament: sou responsables!

La Direcció General de Tributs i Joc, del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda de la Generalitat, va autoritzar el passat 14 de gener l'obertura de la casa d'apostes i el bingo. Quina vergonya! El Govern diu que fa polítiques socials però res més lluny de la realitat! Ja n'hi ha prou d'atacar les famílies treballadores i als nostres barris!

Per part seva, l'Ajuntament de Badalona es neteja les mans. Albiol diu que no té competències. Però la realitat és que l'autorització va arribar després de tres informes favorables realitzats pel propi Ajuntament! A més, és evident que Albiol no solament no està en contra de les cases d'aposta, sinó que el Partit Popular, el seu partit, ha fomentat de manera escandalosa aquest lucratiu negoci per als seus amics els empresaris, com veiem clarament a Madrid.

La lluita als carrers és el camí!

Allò que realment necessitem són barris lliures del joc i les apostes, i la seva substitució per centres esportius i culturals municipals i gratuïts que ofereixin un oci sa al jovent i als treballadors; la rehabilitació de parcs i jardins, pistes de futbol, bàsquet, tennis, espais per a clubs de teatre, d'escriptura, sales d'assaig de música, cinemes i teatres a preus assequibles, etc.

Qualsevol política per a acabar amb el joc ha d'estar íntimament relacionada amb una política anticapitalista que tombi l'austeritat i la precarietat laboral; només així es podran realitzar les inversions que els nostres barris necessiten cada dia amb més urgència. I aquesta política no pot dur-se a terme amb interpel·lacions i discursos en l'àmbit parlamentari, sinó que ha de ser impulsada amb la mobilització social, assenyalant les cases d'apostes, expulsant-les i posant en evidència com l'Estat capitalista afavoreix un negoci que enfonsa en la degradació i la misèria els més vulnerables.

Fora l'heroïna del segle XXI dels barris obrers!

Per un oci sa per al jovent!