• 1
  • 2
  • 3
  • 4

 

PARTICIPA EN LA NOSTRA CAMPANYA

LA RELIGIÓ FORA DE LES AULES!

 

Aquest és any electoral, els estudiants dels instituts patim el deteriorament de l’educació pública, podem treballar i ser explotats, però no tenim dret a votar. Només organitzant-nos i lluitant podrem reivindicar els nostres drets.

                                    OGANITZA UN REFERENDUM AL TEU CENTRE! 

                                      Aquí trobaras tota la informació necessària. 

Apreciats companys,

En l’últim període la Jerarquia de l’Església Catòlica  ha llençat una ofensiva en tota regla contra l’esquerra, de la mà del PP i de la dreta més reaccionaria. Lamentablement, el govern del PSOE i a Catalunya el tripartit, lluny de plantar cara i respondre a les seves provocacions, ha realitzat concessions a aquests sectors, que representen el més endarrerit d’aquesta societat, i llurs privilegis són herència directa de la dictadura franquista.

Una mostra d’aquesta ofensiva reaccionaria la tenim amb les escandaloses detencions i processaments als joves que van cremar unes fotocopies amb la imatge del rei. Aquest és un altre demostració de l’escalada repressiva i antidemocrática que està patint la classe treballadors i la joventut, venint de l’empresonament de dos sindicalistes a Astúries, la il·legalització de manifestacions i del segrest de la revista El Jueves fa uns mesos.  El govern del PSOE i el tripartit, que estan on són gràcies al vot de milions de joves i treballadors, també en aquest cas estan aplicant una política de concessions a la dreta, col·laborant clarament en la repressió. Aquests fets en reafirmen en la nostra lluita contra la repressió i també contra la monarquia, una institució capitalista heretada de la dictadura franquista amb enormes privilegis medievals. Adjuntem en aquesta carta el comunicat del Sindicat d’Estudiants per a que es difongui en el teu institut.

Avui, als instituts, la religió està present per doble via, com a Religió i com una alternativa on s’estudia el paper de les religions. El govern del PSOE, amb la seva llei educativa, la LOE, en lloc de frenar les prebendes que la dreta tradicionalment ha donat a l’Església Catòlica, ha continuat amb una política de concessions continues.

Un dels exemples més recents l’hem tingut amb l’assignatura d’Educació per la Ciutadania, que la dreta i la Jerarquia Catòlica han utilitzat novament per atacar al govern, arribant a dir com que “és una assignatura creada per robar l’ ànima als nens a l’escola” i qüestions similars. Lamentablement els seus crits histèrics han tingut un efecte: el govern ha fet concessions vergonyoses, permetent que ara sigui una assignatura a la carta, on alguns manuals fets a mesura dels bisbes, que plantegen que els gais no poden formar un matrimoni, que l’avortament és indigne, que s’oposen als mètodes anticonceptius o que fins i tot proclamen postulats machistas i sexistes. No obstant, com expliquem a la web i al nostre material, és des del principi una assignatura que tractava de rentar la cara a institucions com la OTAN, la Unió Europea, l’exèrcit,... La veritat és que l’Església Catòlica és pitjor valorada entre la joventut, per això els bisbes volen mantenir i augmentar com sigui els privilegis negociant amb l’Estat en base a un acord firmat durant l’època franquista. L’Església  Catòlica, com la resta de religions, ja tenen  suficients medis per a donar catecisme i explicar la seva doctrina a qui vulgui conèixer-la fora dels centres d’estudi, i per això volem desenvolupar una campanya a tots els instituts per aconseguir que el govern del PSOE acabi amb un privilegi heretat de la dictadura franquista i tregui la religió de les aules.

Per que ens oposem a que la religió estigui als instituts?

Trobaràs un ampla explicació en el material que t’adjuntem, així com a les nostres webs. L’Església Catòlica defensa avui postulats absolutament obsolets que la societat ja ha superat fa molts anys, tant en el referent a qüestions científiques com en qüestions morals, l’Església segueix defensant en ple segle XXI que l’home va ser creat per Déu, que va crear a Adan i que la dona neix d’una costella d’aquest, negant de dalt a baix, els coneixements que aprenem a assignatures com biologia per exemple. Cap científic amb dos dits de front avui defensa això. La Jerarquia Eclesiàstica és a més a més la fàbrica de tot tipus d’idees reaccionaries basades en una moral medieval. Qualifiquen als homosexuals “malalts”, defensen postulats machistes amb respecte a la dona, s’oposen a la utilització dels preservatius i dels mètodes anticonceptius, etc. Però a més a més l’Estat espanyol és una excepció respecte a Europa, on només a Itàlia (on es troba el Vaticà) existeixen privilegis similars. Si el que es pretén és transmetre el paper de la religió a la història, ja existeixen assignatures per aquest objectiu com història o filosofia.

Exigim a Zapatero que acabi amb els privilegis heretats en la dictadura i que tregui la religió a les aules! Referèndum a tots els instituts

La campanya que et plantegem té com a objectiu exercir el màxim de pressió possible per part dels estudiants exigint que la religió surti de les aules. Al llarg d’aquest primer trimestre altres organitzacions de professors i pares d’esquerres com el STEs, la Condeferació d’Associacions de Pares CEAPA, o Izquierda Unida, subscriuen junt amb el Sindicat d’Estudiants un manifest per una escola laica. Però a més, pensem que hem d’anar més lluny: organitzar veritables debats democràtics dins dels instituts, on es discuteixi la declaració que a continuació adjuntem en aquesta carta en defensa de que la religió surti dels centres d’estudi i realitzar un referèndum a l’institut on aconseguim demostrar que la majoria dels estudiants defensem una educació laica.

Tasques concretes per dur a terme la campanya a l’institut

-          En primer lloc, fer una assemblea general en hora lectiva a l’institut per informar a tots els companys de la campanya i debatre la declaració pública que us enviem. En algunes zones, com a Andalusia, tenim reconegut el dret a assemblea per llei, en altres, haurem de demanar-ho a la direcció del centre. A Catalunya tenim reconegut el dret a assemblea en horari lectiu per a delegats i subdelegats, però hem d’anar més enllà demanant fer-les pel conjunt dels estudiants del centre. En cas de que ens plantegin problemes, podrem negociar una hora lectiva amb algun professor en assignatures com història o filosofia (matèries relacionades amb el paper de la religió). Per a preparar l’assemblea t’enviem un díptic informatiu sobre la religió i la seva presència als instituts. A més, hem editat un número monogràfic del Nuestra Voz (periòdic del Sindicat d’Estudiants), on trobaràs articles sobre el finançament de l’Església, sobre els seus privilegis, sobre el seu paper durant la Guerra Civil o durant la dictadura franquista. Si vols, pots contactar amb els companys del Sindicat d’Estudiants, per a que participin en l’assemblea.

-          Votem la declaració a l’institut abans de l’1 de desembre. Per a fer-ho podràs trobar a les nostres webs www.sindicatdestudiants.org i www.sindicatodeestudiantes.org on podràs descarregar-te les paperetes de la votació. El que plantegem és que es voti la “Declaració Pública” que us adjuntem en aquesta carta. El referèndum hem d’organitzar-lo bé per a que sigui transparent i democràtic. Tenim varies formes de realitzar el referèndum. Bé instal·lant durant un dia la urna a l’institut i que curs rere curs anem baixant a votar, tal i com es fa a molts centres en les eleccions al Consell Escolar. O bé, un grup de companys escollits en l’assemblea per a que durant un dia passin per totes les classes per realitzar la votació, i després d’explicar breument els motius de la mateixa i d’haver llegit en cada classe la Declaració, un a un anirem votant. Si ens trobem amb greus problemes de col·laboració al centre, quelcom que no ha de succeir però pot passar, podeu posar una taula amb la urna a l’hora del pati per a que els companys votin, informant prèviament de què es farà el referèndum. En qualsevol cas, al final farem el recompte i omplirem en la Declaració el número de vots a favor i en contra. Després, dos estudiants en nom de tots els companys del centre la firmaran i haureu d’enviar-la per fax a La Moncloa, a la seu del president Zapatero, al número de fax que s’indica a la Declaració, enviant també una copia al Sindicat d’Estudiants.

-          També comptarem per a la campanya amb més material, en concret un cartell exigint que la religió surti de les aules, i una enganxina per una escola laica. Podeu trucar-nos o escriure’ns un e-mail per demanar-nos més material. Tanmateix, per a qualsevol dubte amb la campanya podeu dirigir-vos a nosaltres al telèfon 933 248 325 o enviant un email a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 

INFORMACIÓ:

 

Per una educació pública, laica, democràtica i científica!

Fora la religió de l’educació pública!

 

Impedim que només els bisbes puguin opinar sobre aquests temes...

 

INTERIOR:

 

Com si ens trobéssim en plena Edat Mitjana, l’Església Catòlica segueix sent una de les forces més poderoses a l’Estat espanyol. Per descomptat cadascú pot tenir les creences que vulgui... però mentre que la majoria dels països d’Europa són laics... aquí la “fe”segueix “movent muntanyes”.

 

La Jerarquia eclesiàstica rep milers de milions en subvencions, posseeix bancs i terres, estan exempts de pagar determinats impostos, dominant una part molt important de l’educació (el 89% dels centres privats-concertats són religiosos) i les seves opinions, difoses pels seus mitjans de comunicació afins (la COPE, Telemadrid, la Razón,...) tenen més poder i influència que la dels treballadors i les seves famílies.

 

Tot i això, els joves d’avui dia:

Ø      Volem una educació pública científica, que ensenyi una educació de qualitat basada no en el mite, ni en la superstició, sinó en la ciència i el coneixement.

Ø      Defensem l’ús dels anticonceptius perquè no estem disposats a que se’ns criminalitzi per practicar sexe fora del matrimoni i perquè volem evitar el contagi de malalties de transmissió sexual.

Ø      Creiem necessari que una dona tingui el dret a avortar (ningú ho fa per gust) o que una parella es pugui divorciar.

Ø      Volem una societat on ningú sigui discriminat en funció de les seves creences religioses, del seu sexe o orientació sexual. Defensem les drets democràtics de la joventut.

Ø      Estem a favor de que s’investigui amb cèl·lules mare per així lluitar contra desenes de malalties.

Ø      Estem a favor del matrimoni dels homosexuals i de que puguin adoptar nens. Rebutgem la marginació que aquest col·lectiu ha sofert històricament.

Ø      Rebutgem els privilegis i als privilegiats. L’esquerra ha de defensar als oprimits, a la majoria de la societat, als treballadors.

 

Amb el PP en el govern era fins a cert punt natural que l’Església augmentés el seu poder i les seves prerrogatives. Al cap i a la fi els seus privilegis a l’Estat espanyol són una herència del franquisme i els dirigents del PP són els hereus d’aquella horrible dictadura. En aquests últims anys la Jerarquia eclesiàstica i la dreta han sortit al carrer, mobilitzant als seus feligresos, obligant als seus empleats a secundar les seves manifestacions... per defensar interessos i idees reaccionàries.

 

La veritat és que el govern, tenint una majoria d’esquerres en el Parlament i un suport majoritari de la societat, lluny de respondre a les provocacions reaccionàries de la dreta, no només es va mantenir de braços creuats, sinó que en punts fonamentals ha cedit a aquestes pressions (ha augmentat el finançament de l’Església, ha incrementat els privilegis de l’educació privada-concertada...). Si haguessin respost en el carrer, l’esquerra hauria demostrat que som molts més i més forts que la dreta. La Jerarquia eclesiàstica ha aconseguit que cap dels seus privilegis hagin estat suprimits pel PSOE.

 

Un dels punts que més ens afecta és que el govern no només ha mantingut l’assignatura de Religió, sinó que ha imposat una fraudulenta alternativa, la mateixa que volia el PP, que no deixa de ser un altra assignatura de religió encoberta amb vestimenta de fals laïcisme (Història i Cultura de la Religió). La tercera suposada opció: No anar ni a la religió tradicional, ni a la seva alternativa, a la pràctica no serà aplicada en molts instituts.

 

Ja existeixen assignatures per estudiar la història i la cultura de les religions. Les diferents confessions ja tenen les seves classes de catecisme per a tothom que ho vulgui.

 

Ø      Volem que la religió surti fora de les aules.

Ø      Ens oposem a l’adoctrinament religiós de la religió que sigui.

Ø      Els instituts públics han de ser un lloc destinat al coneixement, a la cultura, a la ciència. Les creences religioses han de quedar dins l’àmbit privat. Les hores que avui dediquem a religió es podrien destinar a reforçar altres assignatures, o a ajudar als estudiants amb més problemes. Això sí seria apostar per una educació pública de qualitat.

 

L’educació pública necessita recursos per ser una educació de qualitat. El mateix succeeix a la sanitat, etc. Com és possible que mentre en aquests conceptes tan necessaris fan falta diners... l’Estat subvenciona a l’Església catòlica amb els diners que, a través dels impostos, paguen totes les famílies obreres? Que l’Església la financin els seus creients! Els diners públics... per a despeses socials, per a l’educació i la sanitat pública, per a la vivenda pública!

 

PARTICIPA EN LA NOSTRA CAMPANYA

LA RELIGIÓ FORA DE LES AULES!

 

Aquest és any electoral, els estudiants dels instituts patim el deteriorament de l’educació pública, podem treballar i ser explotats, però no tenim dret a votar. Només organitzant-nos i lluitant podrem reivindicar els nostres drets.

 

Hem iniciat una campanya de denúncia per fer-li arribar a Zapatero una de les reivindicacions que tenim els joves: Que surti la religió de les aules! Participa en aquesta campanya. Necessitem que ens ajudis a organitzar-la al teu institut i deixar clara quina és la posició de la majoria dels estudiants. Que ningú opini per tu! Que ningú decideixi per tu!

 

........................................

 

Adquireix i difon el Nuestra Voz, el diari del Sindicat d’Estudiants

Aquest número monogràfic especial sobre la religió:

-         Quins són els privilegis de l’Església catòlica?

-         Quin paper va jugar l’Església Catòlica durant la II República i la guerra civil?

-         Que succeeix amb l’assignatura d’Educació per a la ciutadania?

 

CONTRAPORTADA:

Descarrega’t la declaració de la nostra web: www.sindicatdestudiants.org.

Discutiu-la en una assemblea i classe per classe

Voteu-la en el vostre institut (descarrega’t la papereta)

Envieu-se-la a Zapatero

 

Any electoral? Els estudiants també tenim reivindicacions

 

AFILIA’T AL SINDICAT D’ESTUDIANTS

 

 

 

 

DECLARACIÓ PÚBLICA

 

EN DEFENSA DEL NOSTRE DRET A REBRE

 

UNA EDUCACIÓ PÚBLICA LAICA I

 

CIENTÍFICA

 

A l’atenció del president del govern

José Luis Rodríguez Zapatero

fax: 913 900 217

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

enviar copia a: 914280397

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

Els estudiants de l’IES ......................................................................................., situat a .................................................... província de .................................... volem manifestar:

 

  1. L’Estat espanyol, tal com defineix la Constitució aprovada en el 1978, és un Estat aconfessional, és a dir, l’Estat no té cap religió oficial. La creença religiosa és un assumpte personal i, per tant l’Estat no pot discriminar o tractar de manera preferent a ningú, en funció de la seva creença religiosa o absència de la mateixa. Aquest principi ha de mantenir-se en els col·legis i instituts finançats per l’Estat (públics i privats-concertats).
  2. Els estudiants d’aquest centre defensem l’ensenyament públic, laic, democràtic i científic, lliure de qualsevol interferència i influència religiosa, que ha de mantenir-se com una opció ideològica personal, però en cap cas, com una matèria educativa. En el sistema educatiu ja existeixen assignatures com Història, Filosofia, Ciències Socials, Història de l’Art... on s’estudia el paper de les religions en la història, l’art i la societat humana.
  3. Totes les confessions religioses disposen, fora de l’ensenyament públic, de catequesis obertes als seus seguidors on aquests poden conèixer les seves creences. Per això rebutgem la constant intromissió de la Jerarquia catòlica que vol imposar els seus conceptes morals als centres públics d’ensenyament, condicionant la nostra forma de pensar, de viure i de relacionar-nos amb els nostres semblants. Aquesta actuació és inacceptable en un Estat aconfessional, i demostra que la Jerarquia catòlica no vol renunciar a uns privilegis econòmics i ideològics que ha gaudit des de la dictadura franquista.

 

Per tot això, els estudiants d’aquest centre:

 

  • Defensem una educació pública, laica i científica, on no s’imparteixin classes de religió, de cap creença, i cap assignatura, religiosa o pseudo-religiosa, alternativa a la mateixa com “història i cultura de les religions".
  • Les actuals hores lectives empleades en les classes de religió i de la seva alternativa han de dedicar-se a reforçar les altres assignatures o a ajudar als estudiants amb més dificultats.
  • Els recursos econòmics que actualment l’Estat dedica a sostenir l’assignatura de religió haurien de ser empleats en millorar l’educació pública, dotant-la dels mitjans i recursos necessaris per garantir la seva qualitat.

 

Aquesta declaració ha sigut debatuda en assemblea d’estudiants i classe a classe i aprovada pels estudiants (i en el seu cas pares, professors i personal laboral) de l’institut per:

 

....................... vots a favor

 

....................... vots en contra

 

Per a que consti, firmen en representació dels estudiants de l’institut:

 

 

............................................               ............................................

DNI: ....................................               DNI: ....................................

 

 

..........................., a ...... de .......................... de 2007.

 

 

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos