• 1
  • 2
  • 3

Per un futur digne pel jovent. Obrers i estudiants, units i endavant!

Des d’Ikasle Sindikatua ens hem sumat a la convocatòria de vaga general convocada el 30 de gener. En aquest dia, els estudiants buidarem les aules i prendrem els carrers juntament amb la classe treballadora i els pensionistes paralitzant Hego Euskal Herria, per exigir la fi de les retallades i les privatitzacions a l'educació, a la sanitat i als serveis públics, acabar amb la precarietat laboral, els sous de misèria i garantir pensions públiques dignes. Sens dubte, hem de convertir aquesta vaga general en un pas ferm per enfortir i unificar les forces de la classe treballadora i el jovent.

Amb el lema "treball, pensions i vida dignes" aquesta vaga planteja donar un impuls a les mobilitzacions exemplars que els pensionistes estan realitzant des de fa gairebé dos anys, reclamant també els drets socials i laborals que ens han arrabassat durant l'última dècada. Les contrareformes, les retallades i els plans de privatitzar les pensions tenen el mateix origen que els atacs que hem patit els joves a l'educació pública amb la LOMCE i Heziberri i l'explotació que ens trobem quan aconseguim una feina, gràcies a les reformes laborals. L’objectiu de tot això no és cap altre que garantir beneficis milionaris pels de sempre, carregant la factura sobre les esquenes de les famílies treballadores. Amb els recursos que roben a la nostra sanitat, educació i pensions públiques, amb l'explotació laboral i la precarietat, s'engreixen les butxaques d'un grapat de capitalistes, arrasant amb els drets que els nostres pares i avis van conquerir per poder oferir-nos un futur digne. No ho podem permetre!

PNB-PSE i els seus plans per seguir atacant l'educació pública

Els joves hem estat en el punt de mira dels atacs dels governs de Madrid, Iruñea i Gasteiz, amb el PP, el PSOE o el PNB al capdavant d'aquestes institucions. La LOMCE, i la seva bessona Heziberri, encara segueixen en peu i les retallades a l'educació pública no s'han revertit. La CAPV és la comunitat on més privatitzada està l'educació. Però, a més, el Govern Basc del PNB-PSE pretén fer un pas més en els atacs a l'educació pública a través d'una nova llei educativa al servei de les patronals de la privada-concertada.

Mentre han regalat milions d'euros als bancs han aplicat retallades salvatges a l'educació pública entre d'altres, massificant les aules, empitjorant les condicions dels professors i negant-nos una educació de qualitat als alumnes de les famílies treballadores. Els atacs a l'educació pública tenen un objectiu molt concret: que les filles i fills de la classe treballadora deixem quant més aviat millor els estudis perquè siguem carn d'explotació a mans dels empresaris. En molts casos aconseguir una plaça en la formació professional pública esdevé una loteria impossible de guanyar, havent de pagar més de tres mil euros per la matrícula a la privada. A la universitat les pujades de les taxes i l'obligatorietat - en la pràctica - dels postgraus per tenir un títol vàlid en el mercat laboral, pretenen deixar les titulacions superiors únicament a aquells que puguin pagar-les. Ja n'hi ha prou de fer negoci amb la nostra educació! Per una única xarxa d'escoles públiques de qualitat, euskaldun, laica i gratuïta des d'infantil a la universitat.

Ens estan robant el futur. El 30 de gener buidem les aules i omplim els carrers

El Govern Basc del PNB-PSE s'omple la boca d'ocupació de qualitat, i parlen de “l’oasi basc” com si aquí no visquéssim les conseqüències de les seves polítiques d'austeritat, però en realitat són els responsables directes de l'explotació i la precarietat que patim la classe treballadora i el jovent. Urkullu ho deixava molt clar quan carregava contra els treballadors del metall de Bizkaia i es posicionava juntament amb la patronal: són els representants dels banquers i els grans empresaris. Han reduït els impostos a aquests empresaris mentre retallen la RGI i ataquen a les famílies més pobres.

Els joves som un dels sectors més afectats per totes les polítiques neoliberals que ens neguen un present i un futur digne i per això hem estat també protagonistes en lluites molt importants, com en el moviment feminista, en la lluita contra el canvi climàtic i contra la repressió, en defensa el dret a l'autodeterminació. També hem protagonitzat vagues i lluites molt importants contra la LOMCE i Heziberri i contra els plans de la reforma universitària de e3+2, tombant les revàlides franquistes amb la lluita als carrers.

Aquestes lluites, juntament amb moltes altres, han omplert els carrers durant l'últim període en mobilitzacions històriques. Per això si unifiquem totes aquestes forces en la mobilització -joves, pensionistes, treballadors i treballadores- el resultat serà enormement poderós. Així és com podem aconseguir acabar amb les polítiques capitalistes i la repressió. Aquesta vaga recull importants reivindicacions: pensió mínima de 1080 euros, salari mínim de 1200, jornada laboral de 35 hores setmanals, jubilació als 65. Sens dubte, la classe treballadora d'Euskal Herria ha demostrat que té força per aconseguir això i molt més, donant un pas més al capdavant amb aquesta vaga general. Aquest ha de ser el primer pas, en un pla de lluita ascendent que serveixi efectivament per organitzar la classe treballadora i el jovent i que plantegi un calendari de mobilitzacions clar amb la convocatòria de més mobilitzacions i vagues generals fins a aconseguir les nostres reivindicacions.

La convocatòria d'aquesta vaga general és una gran notícia que neix de l'augment espectacular de la mobilització de la classe treballadora i el jovent a Euskal Herria. La negativa que han mostrat les direccions d'UGT i CCOO per secundar-la és un greu error. Haurien de sumar-se a la convocatòria i estendre-la a la resta de l'Estat, on seria rebuda amb gran entusiasme.

Des d’Ikasle Sindikatua celebrem aquesta convocatòria i contribuirem amb totes les nostres forces a que sigui un èxit. La lluita és l'únic camí!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos