Protestes-Mossos-Sants-Enric-Catala EDIIMA20140527 0008 5No al desallotjament de Can Vies! Prou de violència policial!

Llibertat immediata i sense càrrecs de tots els detinguts!

Xavier Trias i Jordi Martí, dimissió immediata!


El dilluns 26 de maig, un dia després de les eleccions europees, l’Ajuntament de Barcelona, governat per CiU, duia a terme el desallotjament de l’històric centre social de Can Vies. L’edifici, propietat de l’empresa de transports metropolitans de Barcelona (TMB) i ubicat al barri popular de Sants-Motjuïc, estava ocupat des de feia 17 anys, complint una funció social al barri que l’ajuntament no proporcionava: menjadors socials, sense discriminació, per a les persones necessitades; presentacions de llibres i activitats culturals; facilitar espais per a grups musicals i de teatre, així com per a reunions i activitats de diferents col·lectius i associacions. Com a conseqüència de la seva tasca social al barri, l’oposició al seu desallotjament i enderrocament ha estat unànime per part dels veïns, desfermant una forta mobilització de la joventut.

Descarrega l'octaveta en PDF


En aquests dies, els mitjans de comunicació només han tret la crema de contenidors i els vidres trencats que han protagonitzat una minoria, però, per descomptat, han amagat amb molta cura la violenta repressió dels mossos. Les càrregues salvatges de la policia de CiU han provocat la reacció de centenars de veïns que van sortir als balcons amb cassoles per mostrar el seu rebuig a la seva actuació brutal. Els mossos han envoltat l’estació de Sants cada un dels dies de protesta, tancant els accessos, i han arribat a entrar a l’estació per colpejar amb ràbia a persones que no tenien res a veure amb les mobilitzacions. També van entrar als portals, on manifestants i veïns miraven de refugiar-se de les càrregues. La brutalitat policial ha deixat sense oïda a un jove que passejava en bicicleta. Fins i tot en el setmanari “Directa”, la policia va alçar la persiana de la redacció per rebentar el vidre i entrar. Fins ara han detingut a més de 60 persones, i hi ha centenars de ferits.Com sempre, i com fa el PP, la dreta nacionalista de CiU recorre als mateixos mètodes per desacreditar la lluita, titllant als manifestants i veïns de violents radicals. Aquí veiem ben clar què és CiU i a qui representa.  A l’igual que el PP, CiU és part de la mateixa estratègia per retallar els drets democràtics més bàsics, criminalitzant la protesta social i fent de la repressió el seu únic llenguatge.


En canvi, després de quatre dies de mobilitzacions contra el desallotjament i intent d'enderrocament del centre social ocupat de Can Vies, finalment l'ajuntament, davant la mobilització massiva i creixent al carrer, ha decidit fer un pas enrere i suspendre temporalment l'enderroc. Una primera victòria tot i que no suficient. És necessari que l'ajuntament garanteixi de manera definitiva la paralització de l'enderroc i permeti i faciliti la seva reconstrucció i reocupació. Igual que va passar a Gamonal, si s'ha aconseguit això ha estat gràcies a la mobilització massiva i pacífica al carrer, guanyant la solidaritat i el suport tant dels veïns de Sants com del conjunt de la població de Barcelona. La pròpia Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) s’ha solidaritzat amb aquesta lluita i amb els veïns de Sants, condemnant l’actuació de l’ajuntament i els mossos, i assenyalant les causes de fons d’aquestes protestes, “les desigualtats i les injustícies que estan trencant Barcelona”.La mobilització de la joventut, farta de ser llençada al pou de l’atur i la precarietat laboral, de veure com les seves iniciatives són trepitjades pel poder, de patir la manca completa d’equipaments socials i culturals als barris obrers, s’ha estès també a d’altres barris i localitats de Barcelona, fins i tot a altres punts de Catalunya i la resta de l’estat. Com ja va passar amb Gamonal a Burgos, ha estat una guspira que ha fet emergir la indignació i la ràbia enfront de les retallades, la corrupció i els atacs que pateix la joventut obrera.


És completament escandalós que aquest desallotjament, al qual s’han dedicat tots els mitjans necessaris, s’hagi produït en el mateix moment en que es coneixia la sentència pel cas Palau de Barcelona, un dels principals casos de corrupció que afecta tant a CiU com al PSC, i pel qual s’ha condemnat únicament a un any de presó als seus principals responsables, i alhora, amb l’absolució de la cúpula d’urbanisme de l’ajuntament, en aquell moment en mans del PSC. Quin cinisme! Quina hipocresia! Amb Can Vies repressió al màxim i per al corruptes una catifa vermella!


Des del Sindicat d’Estudiants exigim el cessament immediat de l’estat d’excepció que CiU i els mossos han imposat al barri de Sants i la llibertat sense càrrecs de tots els detinguts. I mostrem la nostra solidaritat activa amb els ocupants i membres de Can Vies i amb els veïns de Sants, que han viscut un autèntic malson durant aquests últims dies. Exigim també la dimissió de Xavier Trias, alcalde de Barcelona, i de Jordi Martí, regidor del districte de Sants-Montjuïc, responsables directes del desallotjament i enderrocament, i de la violència policial desfermada contra manifestants i veïns.


Solidaritat i llibertat immediata sense càrrecs de tots els detinguts!
Més educació i menys repressió!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos