Descarrega el cartell Catalunya i Illes Balears - País Valencià 

Descarrega el full Catalunya i Illes Balears

El capitalisme mata el planeta!

El medi ambient és molt més important que els beneficis empresarials!

La lluita contra la destrucció del planeta s’ha convertit en una qüestió de supervivència vital. L’últim informe de l’ONU sobre el Canvi Climàtic estima que “la humanitat té 12 anys per evitar un desastre ambiental catastròfic”. L’any passat ha estat el quart més càlid des del 1850 i en els propers cinc anys es preveuen temperatures rècord en les grans ciutats, on ja viu més de la meitat de la població mundial. Els oceans estan perdent oxigen a passos de gegant a causa de l’escalfament marítim. El nivell global del mar pujarà més de mig metre durant els propers 80 anys, cosa que provocarà seriosos problemes a moltes ciutats costeres. Es calcula que en deu anys, a causa de l’escalfament global, l’Àrtic es quedarà totalment sense gel durant l’estiu. Sense anar més lluny, en la ciutat asturiana de Gijón la contaminació s’ha multiplicat en un 2.300% en 2018.

El sistema capitalista ens condueix a la catàstrofe ecològica

Davant aquesta realitat, la hipocresia dels governs capitalistes de tot el món no té límit: convoquen nombroses cimeres sobre el clima i aproven protocols mediambientals que són incomplerts sistemàticament per les grans multinacionals del petroli, del gas, de la siderúrgia, de les elèctriques. Milers d’hectàrees són desforestades cada any a l’Amazònia brasilera, els oceans són arrasats de recursos pesquers i tractats com a escombraries, els abocaments tòxics de les mines són quelcom quotidià, i la contaminació que provoca la indústria automobilística o de processament d’aliments ha arribat a un punt insostenible.  Però els governs ho consenten com a part de la lògica implacable del capitalisme.

La responsabilitat d’aquesta destrucció mediambiental és molt concreta: són les grans empreses, i els governs al seu servei, els que posen per davant l’acumulació de beneficis a costa del que sigui. Es calcula que el 63% de les emissions de CO2 a nivell mundial és conseqüència de l’activitat de 90 multinacionals, i tan sols a Europa el 60% de la contaminació és produïda per 5 d’aquestes.

Com és possible que en un moment en què els avanços científics permetrien frenar el canvi climàtic i garantir un món sostenible ecològicament, aquest s’hagi agreujat alarmantment?   La raó és òbvia: el sistema capitalista es basa en la producció pel màxim benefici d’una minoria, encara que això suposi atur massiu, precarietat, retallades, privatització de la sanitat i l’educació públiques i destruir el medi ambient en el qual vivim. 

15 de març: vaga general estudiantil europea contra el canvi climàtic

Des del passat mes de novembre desenes de milers d’estudiants de Bèlgica, Alemanya, Gran Bretanya, Austràlia i més països han protagonitzat mobilitzacions multitudinàries contra el canvi climàtic i els efectes catastròfics que aquest sistema provoca en el medi ambient.

Per aquest 15 de març s’ha llançat la convocatòria d’una gran vaga estudiantil europea per continuar la lluita, i des del Sindicat d’Estudiants ens sumem activament a aquesta fent la crida a tots i totes les estudiants d’instituts i universitats a la vaga general i a les mobilitzacions que organitzarem a les 12h en totes les ciutats de l’Estat.

La mobilització per la supervivència del planeta no està separada de la resta de reivindicacions socials i educatives per les quals hem lluitat durant tots aquests anys. Hem d’aixecar un gran moviment internacional que uneixi el jovent, els treballadors i treballadores, a tots els sectors oprimits per aconseguir un canvi real en la societat: acabar amb el control asfixiant que exerceix sobre la producció mundial un grapat de grans multinacionals, i establir la planificació de l’economia de manera racional i respectuosa amb el medi ambient, garantint la plena ocupació, salaris i serveis públics dignes, i justícia social. Només acabant amb l’opressió capitalista i construint una societat autènticament democràtica i basada en la justícia social, una societat socialista, podrem preservar el nostre meravellós planeta i lliurar-nos de la catàstrofe que ens amenaça.

Exigim:

• Nacionalització de totes les multinacionals de producció d’energia i combustibles (elèctriques, companyies mineres, de petroli i gas, empreses de producció d’energia eòlia i solar, etc.), i pla públic d’inversions per establir una indústria energètica 100% ecològica i sostenible. No a la pobresa energètica!

• Xarxa de transport públic, gratuït, de qualitat i ecològic. Pla massiu d’inversions per fer les ciutats 100% sostenibles.

• Nacionalització de les indústries automobilístiques, aeronàutiques i navals, i transformació de la seva producció per fer-les viables i no contaminants.

• Nacionalització de la terra, de la indústria ramadera i de les indústries de processament d’aliments. No a l’explotació capitalista dels oceans. Per una alimentació sostenible, ecològica i sana per al conjunt de la població!

• Empreses públiques de reciclatge sota el control democràtic de treballadores i treballadors.  Prou ja de fer negoci amb l’ecologisme!

• Producció sostenible planificada democràticament pel conjunt de la classe treballadora i el jovent. Per la transformació socialista i ecològica de la societat.

Totes i tots a la vaga i a les mobilitzacions el 15 de març!

CATALUNYA

Barcelona: 12h Plaça Universitat

Tarragona: 12h Plaça Imperial Tàrraco

PAÍS VALENCIÀ

València: 11h Delegació de Govern

Alacant: 12h Plaça de la Muntanyeta

Castelló: 12h Plaça de la Independència (La Farola)

ILLES BALEARS

Palma de Mallorca: 12h Plaça del Tub

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos