Descarrega el cartell Catalunya - Balears | País Valencià

Descarrega l'octaveta Catalunya - Balears | País Valencià

Des del Sindicat d'Estudiants convoquem al jovent de tot l'Estat a la vaga general estudiantil el 27 de setembre contra el canvi climàtic i els responsables directes de la catàstrofe mediambiental que pateix el nostre planeta: les multinacionals, les grans empreses i els governs al seu servei. Tal com vam fer el passat 15 de març, buidant les aules i omplint els carrers a nivell estatal, volem tornar a posar sobre la taula la determinació del jovent per lluitar per la supervivència del nostre ecosistema i de la pròpia humanitat.

Després d'aquesta demostració de força el passat 15M, polítics defensors del sistema en tot el món han tractat d'aprofitar-se del nostre moviment per rentar-se la cara a la nostra costa: han tractat de forma oportunista de sumar-se al carro del nostre moviment amb un objectiu molt diferent- per descafeïnar i despullar-lo del seu contingut anticapitalista-. Quina gran hipocresia! Els mateixos que declaraven públicament la seva gran preocupació pel medi ambient i la seva solidaritat amb les mobilitzacions estudiantils han seguit i seguiran mirant cap a un altre costat mentre les grans multinacionals i poders econòmics als quals estan subordinats segueixen destruint i degradant el nostre planeta.

La gran mentida del capitalisme verd

Des de l'últim informe mediambiental de l'ONU que estimava que la humanitat té dotze anys per evitar una catàstrofe mediambiental, s'han publicat nous estudis que assenyalen l'alarmant velocitat amb què s'està agreujant el problema climàtic. Un nou informe sentencia que si no s'augmenten dràsticament les proteccions ambientals es podrien produir milions de morts prematures a mitjans de segle a ciutats i regions de l'Àsia, l’Orient Mitjà i l’Àfrica. Les temperatures segueixen assolint nivells rècords a les grans ciutats- on ja viu més de la meitat de la població mundial-, les desertitzacions, sequeres o catàstrofes naturals s'aguditzen, i la situació respecte al fenomen del desglaç és dramàtica: segons un comunicat de la NASA, el desglaç ha afectat ja al 40% de la superfície de Groenlàndia i en menys d'un mes s'ha fos el 97% del gel de la zona.

Aquesta situació d'absoluta decadència té una causa molt concreta: és la manera de producció capitalista que arrasa amb tot mentre pugui seguir assegurant els beneficis de la classe dominant: el 71% de les emissions de CO2 a nivell mundial són emeses per tan sols 100 empreses i el 10% de les persones més riques són responsables del 49% de les emissions globals.

Aquestes grans multinacionals, com Coca-Cola o Repsol, es gasten milions d'euros en presentar-se com a empreses verdes o llançar productes ecològics mentre incompleixen sistemàticament els acords i protocols mediambientals, amb el beneplàcit de governs i capitalistes. Un exemple: les petrolieres que controlen el mercat energètic mundial van destinar al llarg de 2018 prop de dos-cents milions de dòlars en retardar i obstaculitzar qualsevol iniciativa dissenyada a combatre el canvi climàtic i així seguir explotant al seu capritx els combustibles fòssils.

Per això és una autèntica vergonya que els responsables d'aquesta situació es presentin com a aliats en aquesta batalla. Des del Sindicat d'Estudiants denunciem la seva tremenda hipocresia i els assenyalem com a culpables de la situació per la que avui milions ens alcem a tot el món.

Grans empreses i governs al seu servei són responsables!

La burgesia internacional ha iniciat tota una campanya mediàtica molt conscient per rentar la cara al sistema capitalista quant al canvi climàtic. Però hem de dir alt i clar que ni les seves maniobres, ni les cimeres climàtiques i protocols que aproven i que no serveixen per a res, ni les declaracions sobre la suposada "preocupació" dels governants sobre la crisi climàtica ens enganyen. Tampoc són una alternativa els coneguts "partits verds", que allà on han arribat a posicions en els governs com Irlanda, Suècia o Alemanya, no només no han aconseguit cap millora ecològica sinó que a més han donat suport els plans d'austeritat de la Troica.

A l'Estat espanyol, els defensors del sistema també s'encarreguen de guardar les espatlles a les grans empreses que acaben amb el planeta. Més enllà de la retòrica, el govern del PSOE no ha dut a terme cap mesura per solucionar la crisi climàtica. Pedro Sánchez diu que una de les seves prioritats és implementar una agenda ecològica. Però la pràctica és igual a l’ocorreguda amb la seva promesa de derogar la Llei Mordassa o que es declarés el govern "més feminista de la història", tot són brindis al sol.

Per això, aquesta vaga no és ni per lloar la "bona gestió ecològica" del govern, ni per aplaudir Pedro Sánchez. Si Sánchez volgués realment acabar amb la terrible situació climàtica que té conseqüències notables a l'Estat espanyol, en primer lloc hauria de nacionalitzar les empreses elèctriques sota control dels treballadors i treballadores per frenar la destrucció de la naturalesa, perquè siguin públiques i barates i així acabar amb la pobresa energètica. Hauria de garantir un transport públic, de qualitat i gratuït per lluitar contra la contaminació. Hauria de posar en marxa un pla d'expropiacions de les empreses més contaminants per fer-les sostenibles i respectuoses amb la natura. Però això significa enfrontar-se als propietaris de les elèctriques i dels grans poders econòmics, cosa que no sembla precisament estar en l'agenda de l'executiu.

El 27 de Setembre: vaga general estudiantil europea

Sabem que tot el que aconseguim serà amb la mobilització als carrers i per això cridem a buidar les aules amb una vaga general estudiantil el proper 27 de setembre i a omplir els carrers en les manifestacions que celebrarem al matí a tot l'Estat. Fem una crida a organitzar comitès d'acció contra el canvi climàtic en tots els instituts i universitats per preparar la jornada de vaga i mobilitzacions.

Però aquesta lluita no és només del jovent, sinó de totes i tots els treballadors que paguem els plats trencats de la dictadura d'un grapat d'empreses a nivell mundial i d'aquest sistema. Per això, cridem a CCOO, UGT, CGT, i als sindicats alternatius de treballadors que se sumin a aquesta protesta i convoquin una vaga general de 24 hores on estudiants, treballadors i treballadores confluïm no sota consignes abstractes com la declaració de l'emergència climàtica, sinó sota un programa combatiu i revolucionari que posi contra les cordes els responsables d'aquesta barbàrie ecològica. La vida del nostre planeta depèn d'això. Si es carreguen el planeta, a la vaga general!
Exigim:

• Nacionalització de les empreses energètiques (elèctriques, companyies mineres, de petroli i gas, empreses de producció d'energia eòlica i solar, etc.), i un pla públic d'inversions per establir una indústria energètica 100% ecològica i sostenible. No a la pobresa energètica!

• Una xarxa de transport públic, gratuït, de qualitat i ecològic. Pla massiu d'inversions per fer les ciutats 100% sostenibles.

• Nacionalització de les indústries automobilístiques, aeronàutiques i navals, i transformació de la seva producció per fer-les viables i no contaminants.

• Nacionalització de la terra, de la indústria ramadera i de les industries de processament d'aliments. No a l'explotació capitalista dels oceans. Per una alimentació sostenible, ecològica i sana!

• Empreses públiques de reciclatge sota el control democràtic de treballadores i treballadors. Prou fer negocis amb l'ecologisme!

• Una producció sostenible planificada democràticament pel conjunt de la classe treballadora i la joventut. Per la transformació socialista i ecològica de la societat.

Totes i tots a la vaga i a les manifestacions el 27 de setembre

 

CATALUNYA 12h

Barcelona: Plaça Universitat

Tarragona: Plaça Imperial Tàrraco

Girona: Plaça de l'1 d'Octubre del 2017

 

PAÍS VALENCIÀ 12h

València: Facultat d'Història (Avinguda Blasco Ibáñez 28)

 

ILLES BALEARS 12h

Palma de Mallorca: Plaça del Tub

 

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos