La policia assassina a un estudiant 

Dissabte a la nit un oficial de les forces especials de la policia grega va assassinar a Exarchia (prop d'Atenes) a un jove estudiant de 15 anys, Alexandros Grigoropoulos (a només 200 metres d'on tenim el nostre local). Aquesta és la forma moderna i "democràtica" en la qual un policia va respondre a les consignes habituals contra la policia d'un petit grup d'estudiants de secundària, normals i totalment desarmats, que es trobaven davant ell. L'oficial de policia va disparar contra el grup d'estudiants en una zona on hi ha molts cafès plens de gent i a les nou de la nit, quan es reuneix a la zona molts joves per passar la nit.

Aquest atac feixista, no provocat i brutal per part de la policia grega ha creat un sentiment extens i profund de repugnància en tota la societat grega. Recorda a tots les accions criminals de les forces policials gregues en el passat, els anys negres de la dictadura dels coronels (1967-1974), però també ha servit per recordar a la majoria de les persones els mètodes brutals de la policia grega durant els últims quatre anys de govern de la dreta. Fa dos anys a Tessalònica, sis d'oficials de policia van colpejar brutalment i despietadament un estudiant xipriota, provocant-li ferides greus, tant físiques com psicològiques. En el mateix període un oficial de policia va ferir greument un jove professor utilitzant un puny de ferro. Regularment molts immigrants són colpejats per la policia grega, sobretot en les comissaries d'Atenes, com demostren molts vídeos que han estat emesos en diferents emissores de televisió gregues. Tot això són només uns quants exemples de les accions "democràtiques" de l'estat burgès grec en els últims anys de govern de Nova Democràcia (ND).

 

Aquest assassinat ha tingut un gran impacte sobre tots els treballadors i en particular sobre la joventut grega. La nit de l'assassinat, milers de joves es van mobilitzar espontàniament a Atenes, Tessalònica i Patras, per demostrar la seva fúria, hi va haver enfrontaments amb la policia durant tota la nit. Avui hi havia planificada una altra concentració en el centre d'Atenes, que tindrà una participació més gran que la d'ahir.

 

Des de primeres hores del matí, els estudiants han ocupat molts instituts per tot el país. En el moment d'escriure aquest article, els estudiants universitaris estan reunits en massives assemblees generals per decidir què fer. El Sindicat d'Estudiants de Secundaria ha decidit convocar una vaga de tres dies i els sindicats de primària també han decidit sortir demà a la vaga. El KKE (Partit Comunista Grec) i el Syriza, front d'esquerres del Synaspismos, també han decidit participar avui en la concentració.

 

Un element important a destacar és que el dimecres de la setmana passada, abans de l'assassinat, la Confederació de Sindicats de Treballadors Grecs al sector privat i públic (GSEE i ADEDY) ha decidit convocar una vaga general contra la pobresa i l'amenaça de la desocupació per a la classe obrera grega. Sens dubte, la vaga general serà molt diferent després de l'assassinat del jove Alexandros.

 

El govern grec ha intentant calmar a la població prometent un "càstig exemplar" per a l'oficial de policia implicat en el tiroteig, però l'ambient que hi ha en la societat fa que aquest tipus de promeses tinguin un caràcter molt limitat. Les últimes enquestes demostren que ND és un 6-7 per cent darrere del PASOK. El vot combinat dels partits obrers supera el 60 per cent. Existeixen tots els factors perquè en el futur proper caigui el govern.

 

Els marxistes recolzem enèrgicament i participem activament en el gran moviment contra el terror policial, però també expliquem que l'assassinat del jove Alexandros no va ser un accident, sinó que és l'expressió de la naturalesa reaccionària de l'estat burgès i de l'actual govern de ND. El terrorisme d'estat, per a la classe dominant, és una arma necessària que recolza al sistema capitalista. La violència policial és l'ànima bessona de la pobresa, l'explotació i les privatitzacions.

 

La brutalitat policial és un mètode de la guerra de classe contra els treballadors. La classe dominant organitza la violència de classe contra els joves i treballadors i per això hem de reaccionar, tot el moviment obrer s'ha de mobilitzar utilitzant els mètodes de la lluita de classes. Si les organitzacions de masses de la classe obrera no mobilitzen totes les seves forces, cometran un seriós error deixant el moviment a les mans dels anarquistes i grups ultraesquerrans que insisteixen en mètodes cecs i aventurers. La crema d'automòbils i botigues com "mètode de lluita" té l'efecte contrari del qual es desitja. Aquests mètodes donen excuses a la policia que busca presentar-se com "la protectora de la propietat del poble". Ajuda a desviar l'atenció de la responsabilitat que té la policia i criminalitza a la joventut.

 

Creiem que els sindicats, els partits obrers, el PASOK, el KKE i el Synaspismos, les organitzacions de masses de la joventut, s'han d'unir immediatament en un front únic tant contra el govern com contra l'atac generalitzat llançat per la burgesia grega. L'objectiu de la vaga general ha de ser fer caure el govern i començar la lluita per un govern socialista d'esquerres, que es basi en el moviment obrer, en els pobres urbans i rurals, per poder aixafar les institucions repressores de l'estat, acabar amb l'opressió i aplicar un vertader programa socialista. Només amb l'expropiació de les principals empreses capitalistes i posant-les sota control obrer, es podrà eradicar una vegada per sempre la violència i esclavitud capitalistes.

 

Més informació:

www.militant.cat

www.elmilitante.org

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos