Menys soldats i més aliments!

Fora tropes d'ocupació d'Haití!

 

 http://sindicatdestudiants.net/images/stories/105-%201_0.jpgDes del passat 12 de Gener, dia en què el terrible terratrèmol va assolar Haití, els mitjans de comunicació han emès dia rere di
a, hora rere hora, amplis espais en els quals mostren la situació de ruïna i desolació en la qual ha quedat el país, i en els quals representants de les principals potències imperialistes “lamenten” el que ha passat i celebren múltiples reunions en les quals aproven destinar míseres partides econòmiques per a la reconstrucció del país.

 

Davant d'aquests esdeveniments des del Sindicat d'Estudiants volem denunciar la hipocresia de les potències imperialistes que, utilitzant l'excusa de l'ajut humanitari estan duent a terme una verdadera ocupació militar del país, enviant en el cas dels EUA 20.000 marines que han pres el control dels principals vies de comunicació, com és el cas de l'aeroport de Port-au-Prince, que utilitzen amb finalitats militars, mentre desvien avions amb ajut humanitari que no deixen aterrar. Haití és el país més pobre de tot el continent americà, on el 80% de la població viu en l'extrema pobresa, sense accés a l'electricitat, i amb un accés pràcticament nul a l'aigua potable i a l'assistència sanitària. Mentre que el 10% més pobre de la població rep un 0,7% de la renda total del país, el 10% més ric s'apropia del 47,7%. La demagògia de l'imperialisme americà queda clara llançant un simple cop d'ull a la història d'aquest país, que ha estat sotmès a ocupacions nord-americanes, bloqueigs econòmics o dictadures recolzades i finançades pels EUA en tota la seva història recent, que al seu torn s'han saldat amb milers de morts i víctimes fruit de la repressió més salvatge. Ara l'administració d'Obama anuncia a bombo i plateret el lliurament de 100 milions de dòlars (69 milions d'euros), per a la reconstrucció, el que suposa ¡40.000! vegades menys que els diners que aquest mateix país ha destinat a rescatar la banca.

El FMI també s'ha apuntat a aquesta orgia de lamentacions, tanmateix aquest mateix organisme es va aprofitar del retard històric al que el capitalisme va condemnar a aquest país per imposar-li la retirada d'aranzels a la importació d'aliments bàsics com l'arròs, suposant que a la pràctica desaparegués l'autoproveïment alimentari, que arribava a un 90%, i que ara s'ha traduït que Haití necessita importar fins un 80% dels aliments necessaris per nodrir la seva població, convertint-se en el quart país que més importa dels Estats Units.

Per la seva part la Banca ha demostrant quina és la seva verdadera cara i la del sistema capitalista en general, davant de les catàstrofes naturals i altres misèries que colpegen als països més pobres, no han pogut resistir la temptació de continuar traient sucosos beneficis amb la tragèdia de centenars de milers d'éssers humans, cobrant comissions per les transferències de diners de persones anònimes que volen ajudar, comissions entre l'11 i el 25% per transferència, arribant a donar-se casos en els quals, per una transferència de 10 euros s'han cobrat fins a 4,2 euros de comissió. El BBVA ha anunciat la donació d'1 milió d'euros, una mica ridícul i insultant tenint en compte els negocis milionaris que realitza aquest gran banc, així com el suculent negoci que la banca en general ha fet gràcies a la solidaritat de milions de famílies treballadors i persones individuals que el passat 22 de Gener, en només deu dies, ja havien lliurat en el conjunt de l'estat més de 30 milions d'euros (pràcticament la meitat dels diners promesos pels EUA).

També aquesta tragèdia està deixant resplendir la parcialitat informativa dels mitjans de comunicació. Les tasques humanitàries i d'ajut que Cuba ha mantingut en els últims onze anys amb Haití són ocultades, res no es diu que en tot aquest temps els metges cubans han atès a més de 15 milions d'haitians, assistint al seu torn a més de 5 mil parts i realitzant 250 mil operacions quirúrgiques. Tota aquesta informació ha quedat completament silenciada, així com que a dia d'avui més de 600 metges cubans estan intervenint a Haití i que també presten els seus serveis en carpes d'emergència 100 metges haitians formats a Cuba. Per la seva part tampoc no es diu res sobre que Veneçuela ha enviat ja dos vaixells de l'armada carregats amb tones d'aliments, medicines i aigua potable, a més de personal tècnic i mèdic, i ha condonat el deute que Haití tenia amb Petrocaribe, enviant posteriorment una primera donació de 225.000 barrils de petroli.

Res d'això és comentat ni reflectit en els mitjans de comunicació al servei dels grans capitalistes, que enganyen a l'opinió pública amagant una ocupació militar imperialista sota la forma d'una missió humanitària, mentre silencien l'ajut desinteressat que estan lliurant països que qüestionen obertament el propi sistema capitalista. I és que un altre dels objectius fonamentals d'aquesta intervenció militar és frenar la influència a tot el continent americà dels processos revolucionaris que des de fa anys es desenvolupen, sent el més destacat el de Veneçuela.

Aquesta tragèdia torna a posar de manifest la podridura del capitalisme, la seva naturalesa rapaç, que condemna a la immensa majoria de la població mundial a la més profunda misèria en benefici dels interessos econòmics d'una minoria que, després de la mort de centenars de milers d'éssers humans, només veu una font de beneficis i una oportunitat per conquerir nous mercats i redistribuir-se el món com aus de rapinya, que és precisament el que hi ha el darrere de les denúncies de França davant dels EUA, la lluita de l'imperialisme europeu contra l'imperialisme americà, per als quals Haití és només una taula d'escacs i una font d'ingressos i d’influència política.

Prou d'hipocresia imperialista!
Fora tropes d'ocupació d'Haití!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos