30 NOVEMBRE – CONCENTRACIÓ CONTRA LA LEC

Comunicat del Sindicat d’Estudiants

Retirada de la LEC – llei de privatització

Per una Vaga General de tota la Comunitat Educativa

Per una llei educativa en benefici de l’escola pública 

 

El projecte de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) és el major atac a l’educació pública a Catalunya dels últims trenta anys. Totes les mesures contemplades a la llei van encaminades a aprofundir la privatització de l’educació pública.

 

 -          Augment dels diners públics que es regalaran a la patronal de la privada concertada, la Jerarquia Eclesiàstica, que fa de l’educació un negoci econòmic i ideològic. Per descomptat que encara que rebin més diners públics seguiran fent el que vulguin (cobrament de quotes il·legals, selecció de l’alumnat, absència de drets democràtics d’estudiants i laborals dels treballadors,...). És a dir, seguiran funcionant com el que són: empreses privades. 

-          Imposant la gestió empresarial dels centres públics, que res té a veure amb la participació democràtica de la comunitat educativa ni amb la autonomia pedagògica. Es tracta d’un greu empitjorament de les condicions laborals dels professors. Es tracta d’autonomia financera i de recursos econòmics, és a dir, que cada centre públic es busqui la vida per quadrar els comptes, el que aprofundirà les desigualtats entre centres. 

Per què exigim la retirada del projecte de la LEC?

 La LEC no és una llei en benefici de l’educació pública sinó que es tracta d’una llei de dretes. És una greu contradicció que el tripartit, sobre la base del vot de milers de joves i treballadors, apliqui una política encaminada a la degradació de l’educació pública i la privatització. Com a mostra d’això tenim el recolzament a la LEC de la patronal de l’educació privada i de CiU, que durant 23 anys va dur a terme la política educativa més privatitzadora de tot l’Estat. 

Per això el Sindicat d’Estudiants reclamem la retirada de la LEC. No és possible convertir l’actual projecte de llei en una llei en benefici de l’educació pública a través d’esmenes parcials al Parlament, perquè l’eix vertebrador de la llei (privatització) es mantindrà en qualsevol cas. Només a través de la lluita aconseguirem arrencar una llei en benefici de l’educació pública i un augment dràstic de la inversió a l’educació pública, que és el problema de fons de l’educació catalana. Que no diguin que no hi ha diners, perquè se’ls estan regalant a la gran banca per a garantir els seus beneficis! Però el requisit per aconseguir això és la retirada de la LEC. 

La lluita contra la LEC ha de continuar amb un altra

Vaga General de la Comunitat Educativa 

El 14 de febrer, en la Vaga General de l’Educació Pública, la majoria dels estudiants i professors vam demostrar la nostra més ferma oposició a les bases de la LEC. Però el Conseller d’Educació no va escoltar-nos, i va tirar endavant amb el projecte de la LEC, que consolida i desenvolupa tot allò que ens va dur a fer vaga. 

Aquest trimestre hem sortit al carrer un altre cop. El 22 d’octubre milers d’estudiants sortien al carrer en la Vaga d’estudiants convocada pel SE, que va servir per calentar l’ambient de cara a la Vaga d’estudiants i professors del 13 de novembre. En aquesta ocasió els sindicats convocants eren el Sindicat d’Estudiants i els sindicats de professors USTEC, ASPEPC i CGT. 

Vam considerar l’actitud dels dirigents de CCOO i d’UGT un greu error que no convoquessin la vaga conjuntament amb nosaltres. El Departament d’Educació i els mitjans de comunicació han destacat el suposat fracàs de la vaga, però les desenes de milers de professors, mestres i estudiants que vam omplir tota la Via Laietana (varies vegades) sabem que això no és cert. La vaga del 13 de novembre, tot i els obstacles amb els que comptava, va ser un èxit rotund, amb 80.000 manifestants a Barcelona. 

A primers de novembre, CCOO, UGT i les federacions d’AMPAs van anunciar la convocatòria de la manifestació social del 30 de novembre contra la LEC. Perquè no convoquen el 13 de novembre, però dos setmanes abans de la vaga anuncien una mobilització en diumenge? Si els dirigents sindicals de CCOO i UGT consideren que hem de sortir al carrer contra la LEC, perquè no sortir conjuntament el 13 de novembre? Potser perquè desconfiaven de la capacitat de mobilització de la comunitat educativa? Si així era, la experiència pràctica del 13 de novembre ha tornat a posar sobre la taula que aquesta apreciació és incorrecta. Els mestres, professors i estudiants estem disposats a continuar lluitant contra la LEC. 

Un cop arribats a aquest punt, el Sindicat d’Estudiants considerem que hem de donar un pas endavant en la lluita. Hem d’unificar al conjunt de la comunitat educativa contra els atacs als que està sotmesa l’educació pública. No només la LEC, sinó també contra la retallada dels pressupostos dels centres públics d’aquest curs, la massificació a les aules dels barris obrers, l’enduriment de la selectivitat, la contrarreforma de la Formació Professional i el Pla de Bolonya a la universitat, que preten expulsar als fills dels obrers de la universitat.  

A la manifestació del 13 de novembre milers d’estudiants universitaris van participar, i la setmana vinent, el 20 de novembre, un altre cop milers d’estudiants d’universitat van sortir al carrer contra el Pla de Bolonya. A varies localitats (Badalona, Terrassa,...) els i les mestres, pares i mares han realitzat concentracions contra la massificació a les aules. HEM D’UNIFICAR AQUESTES LLUITES! Hem de sortir tots junts al carrer! 

Per aquesta raó, el Sindicat d’Estudiants participarem en la concentració del 30 de novembre (a les 12 hores davant el Parlament de Catalunya) per defensar la necessitat de lluitar de forma conjunta i donar passos endavant, i en aquest sentit fem una crida als dirigents dels sindicats de professors, a les federacions d’associacions de pares i mares, i a les organitzacions d’estudiants, a organitzar una gran VAGA GENERAL DE TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA. Hem de sortir al carrer per exigir: 

1-     Retirada del projecte de la LEC

2-     Paralització del procés de Bolonya – el fill de l’obrer a la universitat.

3-     Augment dràstic de la inversió a l’educació pública

4-     Ni un euro a la privada concertada 

PER UNA LLEI EDUCATIVA EN BENEFICI DE L’ESCOLA PÚBLICA!

MARAGALL NO ENS ENGANYIS, NO ÉS AUTONOMIA, ÉS PRIVATITZACIÓ!

EL FILL DE L’OBRER A LA UNIVERSITAT!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos