4 març - VAGA GENERAL estatal

d’estudiants d’instituts i universitat!

19 març - VAGA GENERAL a Catalunya

d’estudiants i professors!

Vine a les manifestacions - 12 hores
Barcelona - Pl. Universitat
Tarragona - Pl. Imperial Tarraco 
Palma de Mallorca - Pl. del Tub
València - facultat d'Història, Av. Blasco Ibañez

Als mesos d’octubre i novembre, les vagues convocades en defensa de l’ensenyament públic pel Sindicat d’Estudiants van ser seguides massivament i més de 200.000 joves vam sortir al carrer a les desenes de manifestacions arreu de l’estat.

Posar la universitat en mans de les empreses

Sens dubte un dels atacs més destacat al que ens enfrontem és l’aplicació del Procés de Bolonya (Espai Universitari Europeu). Representa un catàleg de mesures per a privatitzar la universitat pública i la seva nova estructura (amb els graus i postgraus) està destinada a expulsar als fills dels treballadors de la universitat. Els imprescindibles postgraus (el títol que tindrà realment valor) tindran preus prohibitius (al voltant dels 3.000 euros) i seran les grans empreses multinacionals les que determinaran quines carreres i continguts s’impartiran a les aules. Un altre exemple d’això és que suprimiran els exàmens de setembre. A més a més el govern pretén substituir les beques en el Postgrau per préstecs bancaris. En comptes d’una beca, Bolonya t’ofereix una hipoteca.

D’aquesta manera es pretén convertir el dret a l’ensenyament universitari en un lucratiu negoci privat i expulsar de la universitat a desenes de milers de fills de treballadors que no es poden permetre el cost dels estudis superiors. (Vegeu el document d’anàlisi de Bolonya a la web del Sindicat d’Estudiants).

Des d’alguns mitjans de comunicació, suposadament progressistes, se’ns acusa de no voler convergir amb Europa i de ser immobilistes. Res més lluny de la realitat! Precisament els fills dels treballadors som els principals interessats en poder accedir a una universitat pública de qualitat, per al que caldria invertir un 2% del PIB, com fan els països més desenvolupats d’Europa, i no estar per sota de l’1,5%, com és el cas de l’estat espanyol. També som els joves de famílies obreres els que volem que s’ampliï la política de beques per a aquells que tenim majors dificultats econòmiques i que els estudiants amb beca passin de ser un pírric 14%, com passa actualment, a un 40% com passa als principals països europeus.

Però les mesures privatitzadores no només afecten a la universitat. El govern del PSOE ha aprovat un enduriment de la selectivitat, per limitar l’accés dels estudiants de secundària a les facultats. S’elabora una reforma de la Formació professional que, a la pràctica, significa una absoluta devaluació i degradació d’aquest sector educatiu. I, per descomptat, se segueixen destinant milers de milions d’euros dels pressupostos públics a l’educació privada concertada.

LEC – llei de privatització de l’educació a Catalunya

Un altre atac gravíssim a l’educació pública que tenim a Catalunya és la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que pretén aprovar el tripartit en aquest curs. Com hem vingut explicant des de la Vaga General del 14 de febrer de 2008, el govern tripartit vol aprovar una llei de degradació i privatització de l’educació pública, és a dir, una llei de dretes. No és casualitat que la dreta CiU i la patronal de l’educació privada (Jerarquia Eclesiàstica) recolzin el projecte de la llei.

El que hauria de fer el tripartit és una llei educativa d’esquerres, que trenqués amb l’herència de 23 anys de govern de CiU, augmentant la inversió a l’educació pública (estem a la cua d’Europa i de l’Estat espanyol en inversió a la pública) i acabant amb el negoci lucratiu de la privada concertada. Però la LEC planteja ben bé el contrari.

Els centres privats – concertats rebran encara més diners públics, i seguiran fent un negoci de l’educació (cobrament de quotes il·legals, absència de drets democràtics, selecció de l’alumnat, religió obligatòria,...).

Els instituts i escoles públiques funcionaran com empreses privades (el que en diuen autonomia de centres): gestió empresarial dels recursos humans (retallant drets laborals dels professors), dels recursos econòmics (fent que cada centre s’hagi de buscar la vida per finançar-se), entrada de l’empresa privada als centres (municipalització i externalització de serveis) i imposició dels directors – dictadors – gerents (retallada dels drets democràtics i de la participació de la comunitat educativa).

El Departament d’Educació està un altre cop intentant desviar l’atenció presentant mesures com el canvi d’horari escolar o les hores extres per professors. El que pretenen és dividir a la comunitat educativa en la lluita que duem a terme en defensa de l’escola pública i contra la LEC.

L’intent de suprimir el batxillerat nocturn, o la implantació d’instituts guettos pels immigrants fills de treballadors, són una mostra clara del que és la LEC, i de les conseqüències que comportarà: augmentar les desigualtats entre les diferents xarxes educatives, degradant encara més l’educació pública (especialment als barris obrers) per a benefici de la patronal de la privada.

Diners per als banquers, sí i molts. Diners per a l’educació, per a la sanitat i per als aturats, no, per descomptat!

Des del Sindicat d’Estudiants hem exigit al govern del PSOE i al tripartit que han de rectificar immediatament la política que estan portant a terme. Diuen que no hi ha diners per l’educació i la sanitat pública, però mentrestant, en un moment en que la xifra d’aturats ja ha superat els tres milions, el govern del PSOE regala 150.000 milions d’euros a... ¡¡els banquers!! És així com es protegeix als més dèbils? És realment aquesta una política socialista?

4 de març: vaga general d’estudiants d’instituts i universitat

19 març: vaga general d’estudiants i professors a Catalunya

La lluita contra la privatització de l’educació pública, contra els Plans de Bolonya i perquè els joves i treballadors no paguem la crisi del capitalisme, ha de continuar, fer-se més àmplia i guanyar més suports.

Des del Sindicat d’Estudiants (SE) sempre hem plantejat que la lluita contra Bolonya no es pot quedar a les universitats, sinó que ha d’unir-se als instituts públics i al conjunt de la classe treballadora, així com tenir una extensió el més àmplia possible a tot l’estat.

El Sindicat d’Estudiants hem convocat Vaga General d’estudiants d’Ensenyament Mitjà i d’Universitat per al 4 de març arreu de l’Estat, amb més de 40 manifestacions. Només lluitant podrem aturar tots aquests atacs i garantir que es paralitza la LEC i l’aplicació dels Plans de Bolonya, l’anulació de l’enduriment de la selectivitat, així com de la reforma que degrada i devalua l’FP.

I després del 4 de març, la lluita continua. Els sindicats de professors (USTEC, CCOO, UGT, CGT i ASPEPC) convoquen a Catalunya Vaga General de tota la Comunitat Educativa el 19 de març, amb el lema “No a la LEC”. El Sindicat d’Estudiants convoquem el 19 de març la Vaga als instituts i la universitat, i manifestacions d’estudiants i professors, per tal d’unificar la lluita contra la LEC, contra Bolonya i en defensa de l’educació pública.

Organitzar la lluita!

La lluita és el camí per aconseguir les nostres demandes. És necessari explicar els motius de la vaga al conjunt dels estudiants d’instituts i facultats, organitzant assemblees massives i democràtiques, i/o organitzant passaclasses per a implicar al conjunt dels estudiants en la discussió democràtica dels motius de les vagues i el pla de lluita. Per coordinar i organitzar la lluita és necessari organitzar Comitès de lluita als instituts i facultats. Uneix-te al Sindicat d’Estudiants per enfortir el moviment estudiantil d’esquerres, combatiu i democràtic.

La lluita per aturar la LEC i el Pla de Bolonya la podem guanyar. La lluita serveix, i per això hem d’organitzar una lluita massiva, conscient i organitzada de la joventut. La participació dels estudiants en la lluita és decisiva. És necessari organitzar un pla de lluita que compti amb una perspectiva estatal de la lluita (com el 4 de març) i conjunta amb els professors i mestres (com el 19 de març a Catalunya), però és necessari donar nous passos endavant implicant directament a la classe obrera en la defensa de l’educació pública, vinculant-ho a la crisi econòmica i la defensa dels llocs de treball.

El Sindicat d’Estudiants fem una crida als treballadors aturats i als treballadors d’empreses en lluita contra els acomiadaments a participar activament en la mobilització del proper 4 de març. En aquest sentit, fem una crida als dirigents dels sindicats CCOO i UGT a organitzar una VAGA GENERAL de 24 hores contra la retallada dels serveis públics i en defensa dels llocs de treball. Que la crisi la paguin els seus responsables: els capitalistes!

Tots a la vaga el 4 de març!

MANIFESTACIÓ · 12 hores

Barcelona – Pl. Universitat

Tarragona – Pl. Imperial Tarraco

19 de març - VAGA GENERAL I MANIFESTACIONS DE TOTA LA COMUNITAT EDUCATIVA A CATALUNYA

No a la LEC. No a Bolonya!

Per un futur digne i un lloc de treball en acabar els estudis!

Que la crisi la paguin els capitalistes!

Pamflet PDF

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos