http://sindicatdestudiants.net/images/stories/imatge_de_la_concentraci_2.jpgEl Departament d’Educació ha iniciat una escalada de retallades brusques a l’educació pública. A la disminució de recursos econòmics i professors d’inici de curs, amb el conseqüent increment d’alumnes per aula i massificació, i degradació dels centres públics, en el mes de març s’hi suma la supressió de grups de batxillerat i cicles formatius en més d’una dotzena de centres de Barcelona i rodalies.
La supressió de grups de batxillerat en alguns centres significa la seva eliminació del centre, preparant el terreny per a convertir-los en el curt termini en veritables guetos que encarrilin als fills dels treballadors a ser expulsats del sistema educatiu al mercat laboral... o en la majoria de casos a l’atur. A més a més, la majoria de centres es troben en barris obrers desafavorits social i econòmicament.

A l’IES Pedraforca de L’Hospitalet, el segon centre amb més immigració de tot Catalunya, suprimeixen el batxillerat. Com diu el comunicat del centre “tindrem una ESO condemnada al fracàs i de retruc una FP poc atractiva, ja que molts alumnes potencials de cicles s'allunyaran de nosaltres per aquesta imatge de gueto que tindrem”. El mateix succeirà en altres centres com l’IES Forum-2004, al barri de la Mina, l’IES Miquel Tarradell al Raval, o els IES Sant Martí de Provençals i l’IES Rambla Prim al districte de Sant Martí.

Aquestes retallades de batxillerat se sumen a la supressió definitiva del batxillerat nocturn i a la supressió de grups de cicles formatius, com a l’IES Milà i Fontanals al Raval o l’IES Guineueta. En aquest últim, la supressió dels CFGM i CFGS d’informàtica deixa tot Nou Barris sense oferta pública d’aquests cicles.

La primera conseqüencia d’aquestes retallades serà reduir la oferta de places públiques en educació post-obligatoria, i en els centres on es suprimeix el batxillerat convertir-los en guetos. Però el problema no és només dels centres afectats, perquè l’altra cara de la moneda és que la supressió de grups en un centre significarà la massificació de la resta d’aules o dels centres més propers. Per tant, la lluita contra la supressió de grups de batxillerat i cicles és una lluita que afecta a tots els instituts públics.

Aquestes retallades estan molt vinculades a la LEC, que el govern va aprovar amb el recolzament de CiU i la patronal de la privada, i contra la voluntat de la comunitat educativa, com demostren les quatre exitoses vagues de professors, mestres i estudiants dels últims dos anys. La LEC garanteix que els centres privats puguin rebre subvencions públiques (concerts) per ofertar batxillerat i cicles formatius (abans no podien). A més, planteja que els centres es finançaran segons objectius, és a dir, els centres amb millors notes tindran més recursos i ajudes. Aquesta competència entre centres aprofundirà les desigualtats entre centres, creant instituts “de primera” i “de segona”. D’aquesta degradació de l’escola pública l’únic beneficiat és la patronal de la privada, que fa un negoci del que és un dret fonamental.

Com organitzar la lluita en defensa del batxillerat diurn

El Sindicat d’Estudiants ens oposem frontalment a aquestes retallades, i considerem que només a través de la lluita i la mobilització aconseguirem aturar aquests atropellaments. Creiem que per organitzar la lluita és necessari:

-    Realitzar assemblees d’estudiants i professors als centres afectats, tal com s’ha fet en alguns centres. Formar comités de lluita en defensa del batxillerat. La primera tasca és donar a conèixer al barri i sobretot involucrar als instituts propers.
-    Coordinar els diferents centres afectats i organitzar una mobilització conjunta en el mes d’abril. Si cada centre afectat surt al carrer a protestar en dies o llocs diferents, la nostra força es dilueix. Si sortim al carrer conjuntament, la força i pressió es multiplica.
-    Vincular la lluita contra la supressió a les mobilitzacions generals contra la imposició de la LEC i la política del Departament d’Educació que hi hauran aquest trimestre, com van fer a l’IES la Pineda de Badalona o l’IES Ribera Baixa de Montcada en la vaga del 17 de març.

Les mobilitzacions a l’abril, que han d’intensificar-se en el mes de maig, han de tenir per objectiu que no es suprimeixi cap grup de batxillerat ni cicles formatius.

Afilia’t al Sindicat d’Estudiants

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos