No a la degradació de la Formació Professional!

No al Decret 3+2!

CiU i PP retallen el mateix!

La lluita és l’únic camí! Vaga General d’Estudiants el 25 i 26 de Febrer!

El passat dijous 29 de Gener el Sindicat d’Estudiants vam comparèixer a la Comissió d’Ensenyament i Universitats del Parlament de Catalunya arrel del Projecte de Llei de FP plantejat per CiU. En la nostra intervenció vam denunciar la cada cop més degradada situació de l’educació pública a Catalunya i vam mostrar la nostra oposició frontal al Projecte de Llei en qüestió que, lluny de solucionar els problemes de la FP, profunditza en la seva degradació i pretén preparar un futur d’atur i precarietat per als estudiants fills dels treballadors.

Aquest projecte de llei és plantejat en un context d’assetjament a l’educació pública per part dels governs de la dreta de CiU i PP: imposició de taxes a la FP (360€ per a la FP superior), augment brutal de les taxes universitàries (de fins a un 66%), acomiadament de milers i milers dels nostres professors i degradació de les seves condicions laborals, augment de les ràtios a les aules... Totes aquestes mesures formen part de la bateria d’atacs que el PP i CiU han estat i estan duent a terme, que van en la línia de destruir l’educació pública.

Atacs a l’educació pública a Catalunya: CiU i PP, retallen el mateix!

CiU va ser el primer en portar a terme una política salvatge contra l’educació pública, juntament amb els seus amics del PP, suposant sens dubte un atac sense precedents a l’ensenyament públic català.

· Retallades pressupostàries: des del 2010 les retallades de CiU han suposat que ara mateix tinguem 1.076 milions d’euros menys per a l’educació pública (un 20,6% menys respecte el pressupost de fa cinc anys), mentre el pes de la concertada en la despesa pública ha augmentat arribant al 18,7% del pressupost educatiu. Aquesta reducció ha implicat que molts professors hagin anat al carrer i que tant l’aprenentatge com els recursos dels instituts i universitats públiques hagin minvat qualitativament i quantitativament.

· Inversió per alumne: s’ha enfonsat un 27%.

· Reducció de les beques menjador: tot i l’augment escandalós de la pobresa infantil en els darrers anys, actualment només reben atenció el 24% dels alumnes en risc de pobresa (enfront el 35% al 2009).

· Decret de Plantilles: fou aprovat amb el suport d’ERC, i és un atac directe a les condicions laborals dels professors i a la ja de per sí precària democràcia als centres.

CiU va amb el PP de la maneta en tots els atacs a l’educació pública i altres serveis socials perquè defensen a mort els interessos dels grans empresaris i banquers, que no entenen pas l’educació com un dret sinó com un negoci més. A nosaltres no ens enganyen amb les seves cortines de fum!!

Projecte de Llei de CiU: un manual de privatització de la FP

De tots els atacs a l’educació pública la Formació Professional no s’escapa, per molt que ens vulguin vendre que el que s’està fent és “dignificar i professionalitzar la FP”.

Aquest projecte de llei és descaradament proempresarial. Va en la mateixa línia que la LOMCE (Llei Wert), que profunditza la degradació de la FP posant la famosa FP Dual al servei de l’empresari de torn; això ho fa de dues maneres:

  1. Lliurant-li suculentes subvencions públiques, els calers de les quals haurien d’anar per als centres públics.
  2. Proporcionant-li mà d’obra barata.

El Projecte de Llei no assegura un contracte de treball per a l'ensenyament que es rebi a l'empresa, i això ho fa fent referència a la diferenciació entre pràctiques i aprenentatge fet a l’empresa. Això va en la mateixa línia que el sistema d’aprenents que planteja la Llei Wert. És a dir: que sigui l’empresari el que acabi donant la titulació, i això ho farà lògicament segons els seus interessos econòmics.

Amb què ens trobem actualment els estudiants en la FP Dual? Estudiants que anem a l’empresa, no rebem la formació adequada, no hi ha cap tipus de seguiment i no existeix cap mecanisme per a rectificar aquesta situació. Una forma de donar via lliure a tota mena d’abusos i arbitrarietats. I què ens planteja aquest projecte de llei en aquest sentit? Un dels “principis rectors” és “la flexibilitat, per adaptar-se i respondre a les necessitats de formació i qualificació de les persones i empreses” i un dels “principis específics” és “l’atenció a les necessitats sectorials i territorials de l’economia catalana”. Volen que la FP estigui condicionada al que tinguin al cap un grup d’empresaris que volen fer negoci. Però les necessitats de les empreses estan absolutament vinculades a les necessitats del sistema productiu en qüestió, i en els darrers anys hem vist quin tipus de sistema productiu tenim, basat en la més descarada especulació immobiliària i a més, en el cas de Barcelona, en el turisme barat.

Per què el caràcter gratuït i públic de l’educació no és un “principi rector”? Doncs la resposta la trobem a l’apartat corresponent als “destinataris” d’aquesta llei: “El sistema s’orienta [...] a les empreses per atendre les necessitats de recursos humans qualificats i de formació contínua, i a afavorir el desenvolupament de l’activitat i la competitivitat empresarial.”

Som estudiants, no pas “recursos humans”! Efectivament, pels capitalistes els estudiants fills de treballadors- que som als que ens afecten aquests atacs- no som més que mercaderia barata. A més, se’ns parla de “competitivitat empresarial”, que és el mateix concepte que s’està usant per a justificar tots els atacs als drets laborals dels treballadors, com ja hem comprovat amb les reformes laborals del PSOE i del PP.

Amb una demagògia sense límits se’ns parla de que tenim dret a un “sistema públic de beques i a gaudir de les bonificacions i exempcions establertes a les taxes i als preus públics”. Si això fos així que treguin les taxes que van fixar fa tres anys per a la FP superior. Que la FP torni a ser gratuïta! CiU vol desmantellar l’educació pública, i una manera és encarir tant el preu de la pública que compensi anar a la privada, i que qui no se la pugui pagar que s’aguanti. Ens estan preparant un futur de misèria i no ho pensem consentir!

No a les taxes! Per una FP pública, gratuïta i de qualitat!

Una llei d’FP hauria de garantir l’accés gratuït a una FP pública i de qualitat, i això mai vindrà de CiU. Catalunya fou la primera Comunitat on s’imposaren les taxes, que unides al cost de l’assegurança i altres conceptes disposa una despesa de més de 400€ en la FP Superior, augmentant les possibilitats de negoci per a les acadèmies privades i platejant en un futur estendre les taxes a la FP de Grau Mitjà.

Volem una FP pública, gratuïta i de qualitat, que per això es paguen impostos. Sí hi ha recursos per tal d’evitar els milers de estudiants no admesos curs rere curs a la FP per absència de places i pels preus abusius. Com es crida a les manifestacions: Sí que hi ha diners, els tenen els banquers!

Està molt clar el que pretenen fer. Primerament tanquen les portes de les universitats per a les famílies humils (45.000 estudiants han hagut de deixar la universitat en els darrers anys per no poder afrontar l’encariment de les taxes, i a més s’hauria d’afegir a tots aquells que ni es plantegen entrar a la universitat perquè no es poden permetre pagar-les) i ara, quan augmenta la demanda d'FP, es tracta ja d’impedir que puguem continuar estudiant i que obtinguem una qualificació, imposant taxes que suposin una primera selecció econòmica i començant a promoure la seva privatització.

· Al INS Pere Martell de Tarragona als estudiants els cobren els apunts del professor que han d’anar a comprar a la copisteria, els cobren la targeta per aparcar el cotxe i per a utilitzar el microones...

· Els estudiants del INS Lauro de les Franqueses del Vallès de 1er del Grau Superior en Animació d’activitats físico-esportives han patit la diversificació del seu títol: ara si volen exercir de socorristes aquàtics necessiten un altre títol específic, així que han de tornar a pagar les taxes. I, a més a més, se’ls ha avisat d’aquesta diversificació a l’Octubre, un cop ja havia començat el curs i, per tant, ja havienabonatlestaxes.

A aquest afany recaptatori s’uneix l'actual sistema de faltes pel qual, si sobrepasses el límit establert en els centres (sigui quin sigui el motiu, encara que es tracti d’un cas de força major) perds l'avaluació contínua.

· Al INS La Serreta de Rubí, per exemple, si sobrepasses el 20% màxim de faltes en una assignatura, siguin les faltes justificades o no (ja sigui per anar al metge, per una operació o per haver d'anar de testimoni a un judici, que és quelcom obligatori), perds l’avaluació contínua. Per exemple, les excursions no són gratuïtes però sí obligatòries, i si no vas a l'excursió et posen falta d'assistència a totes les assignatures d'aquell dia.

Aquesta llei no solucionarà cap d'aquests ni molts altres problemes existents. És un insult i una burla que ens vulguin fer creure que aquest projecte de llei té un caràcter "social". És més del mateix. Privatització, retallades i lliurar l'educació als capitalistes.

Aquest projecte de llei és un motiu més perquè els estudiants tornem a mobilitzar-nos, i omplim novament els carrers en les manifestacions del 26 de Febrer. PP i CiU defensen el mateix, els seus negocis i el seu sistema. Volen impedir-nos tenir una qualificació acadèmica i així que siguem explotats sense drets, per empresaris amics que es lucren del nostre esforç i treball i que a més volen fer nous negocis amb l'educació, posant-la al seu servei.

No ho permetrem!

Tombarem els governs dels rics! Fora CiU i PP!

Sí es pot!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos