Ja n'hi ha prou de privatitzar la universitat!

Un estudi sobre l'evolució del nombre de graus universitaris a l'Estat espanyol, elaborat per l'Observatori del Sistema Universitari (OSU) posa sobre la taula que les universitats privades han copat la creació de nous graus universitaris. Des de 2011 al 2017 l’oferta de graus de les universitats privades ha augmentat en un 51% mentre que la de la pública tan sols en un 11%.

El desmantellament de la universitat pública que s'ha produït en els darrers anys ha beneficiat a les privades, que fan de l'educació tot un negoci. Des de 2010 a 2015 la inversió en universitats públiques va caure en 4.520 milions d'euros, el que va significar la pèrdua de 5.000 llocs de treball de professorat i una gran pujada de les taxes universitàries, fins d'un 47%, arribant preus desorbitats.

Tot això unit a les retallades en beques i l'enduriment de requisits per obtenir-les està fent de la universitat un lloc inaccessible per a la majoria de joves de famílies treballadores. Les universitats públiques han perdut en aquests últims anys més de 154.000 estudiants. A més a més la seva oferta acadèmica ha disminuït: al no tenir finançament s'opta per tancar l'oferta dels graus menys rendibles, o per fusionar-los, tancant facultats. Mentrestant, la privada ha obert nous centres i graus, doblant el nombre d'ofertes educatives, i guanyant 75.000 estudiants. Des del 2011 s'han obert a tot l'estat 451 noves carreres en total entre facultats públiques i privades. D'aquestes 451, 243, més de la meitat, corresponen als campus privats.

Les salvatges retallades dels últims anys a l'educació pública deixen a la gran majoria de joves sense possibilitat d'obtenir estudis superiors, mentre l'educació es converteix en un lucratiu negoci privat. Com hem cridat en diferents ocasions: L'educació no és un negoci! Volen que les universitats es converteixin en un vedat privat per a les elits, deixant-nos als joves de famílies treballadores sense possibilitat de formació per poder explotar-nos sense cap obstacle. La millor manera de defensar la nostra universitat pública és la forma en què fa anys els nostres pares i avis van aconseguir que poguéssim accedir-hi: a través de l'organització i la mobilització als carrers.

Ja n'hi ha prou de fer negocis amb la universitat!

Per una universitat pública, gratuïta i de qualitat!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos