El capitalisme mata el planeta!

Punxa aquí per veure la galeria de fotos i vídeos

La jornada de vaga convocada pel Sindicat d'Estudiants el 27-S ha estat un èxit rotund. Dos milions d'estudiants d'ensenyament secundari i desenes de milers d'universitaris han buidat les aules secundant la nostra crida, i desenes de milers hem participat en més de 40 manifestacions assenyalant als grans poders econòmics i als polítics del sistema com els responsables de la catàstrofe ecològica que plana sobre la humanitat.

Les xifres de la vaga són aclaparadores. Més del 90% de seguiment als instituts públics de Galiza, Astúries, Euskal Herria, Aragó, Catalunya, País Valencià, Andalusia, Madrid ... xifres superiors al 80% a Extremadura, Balears, Rioja, Castella Lleó, Castella la Manxa, Canàries , Cantàbria, Múrcia ... les manifestacions del SE, que han començat a les 12 del migdia i que han atapeït les principals artèries de les ciutats, donen una idea de la fúria i la determinació que ens mouen. Milers de cartells casolans fets pels joves amb tota mena de consignes anticapitalistes han omplert les marxes, en què no s'ha parat de cridar consignes.

Desenes de milers a Madrid i a Barcelona, milers a les capitals gallegues (Vigo, Orense, Ferrol, Corunya ...), a Astúries (Gijón i Oviedo), a València, Castelló, Alacant, a Saragossa, milers més a Euskal Herria (Donosti, Bilbo, Gasteiz i Iruña), a Tarragona, Girona i Lleida, a Màlaga, Sevilla, Cadis, Huelva, Granada i la resta de les capitals andaluses, a Múrcia, a Guadalajara, Albacete, Palma ... i en totes elles un ambient combatiu que posava l'accent precisament a explicar que aquesta mobilització forma part indissoluble de la lluita per enderrocar el capitalisme, contra tots els poders que saquegen la natura, però que també retallen i privatitzen l'ensenyament públic, ens condemnen a l'atur i a la precarietat, i aproven tot tipus de lleis per reprimir-nos quan ens aixequem contra aquestes injustícies.

El planeta no es mor, l'estan assassinant

El jovent hem aixecat un poderós moviment ecologista amb la celebració de nombroses vagues estudiantils i manifestacions des de fa mesos, i que el passat 20 de setembre i en la jornada de 27 ha mobilitzat a milions.

Des del Sindicat d'Estudiants estem plenament convençuts que aquesta acció directa ha servit d'altaveu perquè els recents estudis sobre l'alarmant velocitat amb què avança la catàstrofe ecològica hagin tingut una audiència molt més àmplia. Això és el que ha forçat a sectors de la classe capitalista i als polítics al seu servei a intentar mostrar la seva "consciència verda" accelerant la seva campanya demagògica. Amb l'estratègia de sumar-se al carro de l'ecologisme, intenten fugir d'estudi i descarregar-se de la responsabilitat fonamental que tenen en aquesta barbàrie.

No és cap casualitat que, des de banquers a empresaris, passant per Angela Merkel, Macron, Felip VI i molts altres, ens intentin presentar les seves credencials verdes i la seva gran preocupació pel que està passant. Forma part d'una estratègia dissenyada conscientment per intentar assimilar el moviment ecologista, quan no comprar-lo directament, i evitar que s'ompli de contingut anticapitalista i revolucionari.

El fet que la dreta, la monarquia, l'FMI o els mitjans de comunicació del sistema es declarin "ecologistes", no aporta res positiu a la lluita contra el canvi climàtic com tampoc afirmar que són benvinguts a aquest moviment. Així, l'únic que s'aconsegueix és rentar la cara als responsables de la barbàrie ecològica i obrir-los la porta perquè puguin influir i manipular una lluita exemplar, mentre de passada es lucren col·locant l'etiqueta "ecològica" a les seves empreses i muntatges publicitaris.

No és possible construir "un capitalisme verd", i és que a més es llança un missatge per culpabilitzar la gran majoria de la societat de la crisi ambiental, com si aquesta fos una qüestió de responsabilitat individual. A més, en molts països d'Europa, els coneguts partits verds han tractat de presentar-se com una solució respectant les regles del joc capitalista. Però quan aquests partits han arribat als governs, han aplicat les mateixes polítiques de retallades i d'atacs als nostres drets. Un exemple ha estat el Partit Verd suec votant a favor de les quotes per a refugiats, el Partit Verd alemany que va dur a terme el major programa d'ajustos i privatitzacions des de la postguerra quan estava en coalició amb el partit socialdemòcrata entre 1998 i 2005, o el Partit verd d'Irlanda que va donar suport a l'agenda d'austeritat de l'FMI mentre va estar al govern.

A l'Estat espanyol, el govern del PSOE també ha parlat de posar en marxa una "agenda de transició ecològica". Però si Pedro Sánchez volgués realment lluitar contra el canvi climàtic s’hauria de confrontar amb els grans poders econòmics, començant per nacionalitzar les empreses elèctriques i del sector de l'energia perquè siguin públiques i respectuoses amb el medi ambient. En política el que importa són els fets i no les paraules.

La tasca d'aixecar un moviment ecologista de lluita, que plantegi acabar amb la dictadura que els grans monopolis exerceixen sobre la producció mundial, per plantificar l'economia de manera racional i respectuosa amb el medi ambient, és més urgent que mai. Cap pegat o mesura puntual resoldrà un problema global en què ens hi juguem tant. Cal ser realistes, cal lluitar per la transformació socialista de la societat.

Uneix-te al Sindicat d'Estudiants per construir un ecologisme combatiu, revolucionari i anticapitalista

- Nacionalització sota control democràtic dels treballadors de totes les multinacionals de l'energia: elèctriques, companyies mineres, de petroli i gas, eòliques i solars ... Tancament de les centrals nuclears, i pla públic d'inversions per establir una indústria energètica 100% ecològica i sostenible ampliant els llocs de treball i garantint els existents. No a la pobresa energètica!

- Per una xarxa de transport públic, gratuït, de qualitat i ecològic. Pla massiu d'inversions per fer les ciutats 100% sostenibles.

- Nacionalització de les indústries automobilístiques, aeronàutiques i navals, i transformació de la seva producció per fer-les viables i no contaminants.

- Nacionalització de la terra, la indústria pesquera, ramadera i de processament d'aliments. Per una alimentació sostenible, ecològica i sana per al conjunt de la població!

- Empreses públiques de reciclatge sota el control democràtic de treballadores i treballadors. Prou de fer negocis amb l'ecologisme!

- Per una producció sostenible planificada democràticament pel conjunt de la classe treballadora i la joventut. Nacionalització de la banca i dels grans fons financers per dur a terme tots aquests plans. Per la transformació socialista i ecològica de la societat!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos