Pel dret a una educació pública presencial, de qualitat i amb aules segures!

Per un pla d'inversió massiu per a la contractació de professorat, la reducció de les ràtios i la fi de la bretxa digital!

El curs escolar 2020-2021 s'inicia enmig del caos i sense un pla efectiu que garanteixi el nostre dret a una educació pública presencial, de qualitat i amb aules segures. Tot i que Catalunya és una de les comunitats més afectades per la pandèmia i el nombre de contagis no deixa de créixer, el Govern no ha posat en marxa cap pla seriós, mentre que el Ministeri d'Educació s'ha creuat directament de braços davant d'aquesta situació.

Després d'haver hagut d’aguantar durant mesos una repugnant campanya acusant el jovent dels rebrots, ara se'ns llança a les aules sense cap garantia, en plena expansió de la pandèmia. Una situació que qüestiona el dret a l'educació per a milers i milers d'estudiants de famílies humils i posa en perill la nostra salut i la dels nostres. Això és inacceptable!

La Generalitat no garanteix la nostra seguretat. Prou retallades i aules massificades!

El Conseller d'Educació, Francesc Bargalló, i la consellera de Salut, Alba Vergés, anunciaven el 25 d'agost la tornada a classe el 14 de setembre amb "mesures de seguretat extraordinàries". Però menteixen descaradament. Tal com han denunciat sindicats de professors, AMPA i molts equips directius, no hi ha cap pla concret de com finançar aquestes suposades mesures de seguretat, cap compromís de contractació dels professors necessaris per aplicar-les ni de creació de noves unitats educatives per a reduir el nombre d’alumnes per aula.

L'única dada concreta que va donar Bargalló és que les ràtios es mantenen, fixant la de secundària a... 30 alumnes per aula! Això és una burla! A més, segons el conseller, l'obligació de concretar les mesures de seguretat en cada centre recaurà en els equips directius i el professorat i serà responsabilitat de les famílies no enviar els seus fills a classe si mostren símptomes. Això sí: ningú garanteix permisos retribuïts als pares que necessitin quedar-se a casa amb els seus fills i el director general de centres públics i concertats amenaçava amb prendre mesures contra aquells pares o mares que es neguin a portar els seus fills a classe per por de contagi.

Després d'anys de retallades i atacs per part de la Generalitat, que han suposat un deteriorament tremend de l'educació pública a Catalunya, en un context de rebrot de la pandèmia, la Generalitat es renta les mans i carrega la responsabilitat de qualsevol contagi sobre les esquenes de professors, pares i mares i estudiants. Un escàndol absolut!

El desistiment de funcions del Ministeri d'Educació i l'ofensiva de la dreta

Davant d'aquesta situació, el Ministeri d'Educació ha decidit mirar cap a una altra banda i no fer res en tots aquests mesos per a preparar un retorn a les aules en condicions dignes i segures. I la raó és que no volen augmentar els pressupostos per a l'educació pública, cosa que contrasta amb els milers de milions que reben les grans empreses i bancs de l'Ibex 35 o l'educació privada-concertada.

Amb aquesta inacció, alimenten la bretxa social i de classe que durant la pandèmia no ha deixat de créixer, afavorint la degradació de l'ensenyament públic i sembrant un fracàs escolar més gran entre els estudiants de famílies treballadores. No podem consentir aquesta situació!

Aquesta deixadesa de funcions del Ministeri d'Educació està asfaltant el camí per a la dreta i encoratjant la seva ofensiva. Les polítiques de Díaz Ayuso al capdavant de la Comunitat de Madrid, per exemple, són una mostra clara d'això. Però la marca del Partit Popular, Cs, Vox i la dreta és la mateixa a tot arreu: privatització, retallades i precarietat laboral, atacs als drets democràtics...

Un Govern d'esquerres hauria de posar en marxa immediatament un pla de rescat a l'educació pública per a revertir aquesta situació però fins ara el govern PSOE-UP ha renunciat deixant a la cuneta les famílies treballadores, les més castigades per la COVID19. Han de rectificar immediatament!

16, 17 i 18 de setembre: vaga general estudiantil!

Els i les estudiants no ens quedarem de braços creuats mentre el nostre futur i el nostre dret a l'estudi estan en joc. Des del Sindicat d'Estudiants fem una crida a tots els i les estudiants a la vaga general estudiantil els dies 16, 17 i 18 de setembre juntament amb els estudiants de tot l'Estat per aconseguir les següents reivindicacions:

1. Inversió del 7% del PIB en l'ensenyament públic. Aprovació d'una partida de 100.000 milions d'euros -la mateixa quantitat que s'ha lliurat a les grans empreses i bancs de l'Ibex35- per a rescatar l'educació pública. Si hi ha diners per als bancs, ha d’haver-ne per a l'ensenyament públic.

2. Educació presencial! Tots i totes hem de tornar a les aules en condicions dignes i de seguretat: reducció de les ràtios a 15 alumnes per aula. Posada en marxa d'un pla de construcció de centres educatius públics i habilitació d'edificis i espais per a garantir aquestes mesures.

3. Contractació de 165.000 professors a nivell estatal i 44.000 a Catalunya, que segons les dades dels sindicats són els necessaris per afrontar aquest curs garantint una atenció més individualitzada (un 33% més).

4. Contractació de personal sanitari, professionals de la psicologia, treballadors dels menjadors i de neteja en tots els centres educatius públics. En defensa de tots els llocs de treball incorporant-los a les plantilles públiques amb tots els drets laborals.

5. Provisió de màscares, guants, gels desinfectants... i tots els materials sanitaris necessaris en els centres educatius.

6. Fi de la bretxa digital. Repartiment massiu de dispositius digitals, així com cursos de formació digital gratuïts per a professorat, famílies i alumnat.

7. Permisos retribuïts als nostres pares i mares per assegurar la conciliació familiar.

Aquesta lluita és de tota la comunitat educativa. Per això cridem a tots els sindicats de professors, a les organitzacions de mares i pares i la comunitat educativa en general a recolzar-nos activament.

El 16, 17 i 18 de setembre a la vaga general!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos