15-19 d’octubre: Setmana Estatal de Lluita en defensa de la educació pública

Assemblees generals i formació de Comitès de Lluita des del primer dia de classe!

En tan sols vuit mesos de govern, el Partit Popular ha retallat conquestes i drets que van ser arrencats a través d’una dura lluita a la dictadura fa més de 35 anys. Drets i conquestes que durant unes quantes dècades semblaven inqüestionables, avui no només estan qüestionades, sinó que comencen a ser eliminades una rere l’altra a mans de la dreta en el poder. CiU, en el govern a Catalunya, ja va marcar el camí de les retallades, com ha continuat fent fins ara.

 

Així, en els últims mesos hem pogut veure com, fruit de les retallades salvatges a les prestacions socials (més d’onze mil milions d’euros), garanties i drets fonamentals com la sanitat gratuïta i universal o l’educació pública de qualitat estan sent de les principals víctimes dels governs de Mariano Rajoy i Artur Mas.

Tots els atacs del PP i CiU van adreçats contra els sectors més desprotegits de la societat i contra el conjunt dels joves i dels treballadors. El passat 1 de setembre, alhora que els immigrants sense papers perdien el dret universal a ser atesos a la sanitat pública, entrava en vigor la que en alguns aspectes serà la pujada més gran de l’IVA de la història. D’aquesta forma, el material escolar que tots necessitem per fer servir als nostres centres d’estudi ha passat de tenir un IVA del 4% al 21%, una pujada salvatge que s’estén a molts altres productes de consum primari i que estan representant un important empobriment de les famílies treballadores a tot l’Estat.

El passat mes de juliol, el ministre d’educació, José Ignacio Wert, feia públic un document amb la major contrareforma educativa de l’última dècada. Un decàleg de mesures entre les que es troben: la creació d’itineraris de la més baixa qualificació des de 3r d’ESO per amuntegar en ell als estudiants amb més dificultats econòmiques i d’aprenentatge i expulsar-los al més aviat possible del sistema educatiu; o la imposició de tres revàlides, al més pur estil franquista, que es faran a 6è de primària, 4t d’ESO i 2n de Batxillerat, representant noves traves per passar de curs, que en el cas de la de 6è de primària i 2n de Batxillerat poden comportar l’obligació de repetir curs o no concedir el títol de batxiller, amb el que l’accés a la universitat quedarà vedat abans, tot i que s’hagin aprovat els dos cursos de batxillerat. Un autèntic escàndol!

El projecte del PP està en sintonia amb la seva concepció del futur que ens espera als joves: si hem d’acabar sent mà d’obra barata, amb treballs precaris i salaris de misèria, no cal finançar un sistema educatiu públic de qualitat.

A aquestes mesures hem d’afegir els atacs que la dreta està portant a terme en algunes comunitats autònomes amb la retirada de les beques de menjador i per a llibres per als estudiants de primària i secundària, com passa a la Comunitat de Madrid, mentre que a d’altres, com Catalunya, apareixen noves taxes per a la matrícula a Formació Professional, de 360 euros. Amb la suma de totes aquestes contrareformes, a la pràctica, l’educació pública deixa de ser gratuïta i s’avança clarament en la seva privatització.

Al PP i CiU, els joves i estudiants qualificats som sobrers, per això miren de tancar l’accés a l’FP de Grau Superior i a la universitat amb noves barreres econòmiques, acadèmiques o amb la creació d’obstacles importants per accedir a les beques universitàries, o amb pujades de taxes de matriculació a la universitat pública de fins un 66% respecte el curs passat. Totes aquestes mesures salvatges contra l’educació pública van acompanyades de l’acomiadament de més de 49.000 professors dels centres públics. Un atac sense precedents.

Els governs del PP i CiU han deixat molt clara la seva intenció d’acabar amb l’educació pública i convertir-la en una cosa residual i assistencial, condemnant-nos als estudiants de les famílies treballadores a una educació de mala qualitat i a un futur de misèria.

Un cop analitzades les mesures incloses en l’avantprojecte de Llei, el Sindicat d’Estudiants s’oposa rotundament a aquest pla de destrucció de l’educació pública. Som conscients que l’únic camí per frenar aquests atacs brutals és el de la mobilització més contundent i massiva de tots els estudiants, junt amb els nostres pares i professors. Aquesta és l’única alternativa per salvaguardar l’educació pública i, en definitiva, el dret a l’educació pública i de qualitat per als fills dels treballadors i d’un futur digne per a la joventut.

Per aquest motiu, el Sindicat d’Estudiants fa una crida a tots els estudiants a preparar la lluita des del primer dia de classe i confluir en una Setmana de mobilitzacions i VAGA GENERAL a tots els centres d’estudi, des del 15 al 19 d’octubre.

Per a aquesta Setmana de Lluita i Vaga General proposem:

  • Dilluns 15 d’octubre: assemblees massives d’estudiants, pares i professors, als instituts, ocupant els centres d’estudi per debatre i aprovar la plataforma reivindicativa, formar COMITÈS DE LLUITA oberts a tots els estudiants, i organitzar les tres jornades de vaga general.
  • Dimarts 16 d’octubre: VAGA GENERAL A TOTS ELS CENTRES D’ESTUDI, realització de piquets informatius als centres neuràlgics de les poblacions: mercats, centres de salut, places, centres de transport, polígons industrials, etc., per donar a conèixer les reivindicacions del moviment estudiantil al conjunt de la població i demanar el seu suport en defensa de l’educació pública.
  • Dimecres 17 d’octubre: VAGA GENERAL A TOTS ELS CENTRES D’ESTUDI i jornada de manifestacions d’estudiants durant el matí a les ciutats i localitats de tot l’Estat.
  • Dijous 18 d’octubre: VAGA GENERAL A TOTS ELS CENTRES D’ESTUDI i realització a les principals ciutats de manifestacions d’estudiants, pares i mares i professors per la tarda, que proposarem als sindicats de professors i a la principal organització de pares i mares, CEAPA.
  • Divendres 19 d’octubre: realització d’assemblees de balanç als centres d’estudi amb professors, estudiants i pares per decidir les accions següents.

Un cop finalitzada aquesta setmana de lluita, i si el Ministeri d’Educació no retrocedeix en els seus plans de destrucció de l’educació pública, des del Sindicat d’Estudiants proposarem accions més contundents, sense descartar la convocatòria d’una vaga general indefinida fins que els governs del PP i CiU retirin els seus plans d’atac a l’educació pública.

Fem una crida als sindicats del professorat (CCOO, CGT, UGT i USTEC) i les altres organitzacions d’estudiants (AEP. AJEC, SEPC, entre d’altres) a que se sumin i participin activament en aquesta setmana de lluita. Necessitem la màxima unitat en la lluita per fer front als atacs de la burgesia.

Des del Sindicat d’Estudiants insistim en la proposta que venim fent a les direccions sindicals de CCOO i UGT sobre la necessitat d’anar més enllà en les mobilitzacions convocant una nova vaga general, però en aquesta qüestió de 48 hores, per deixar clar a la burgesia que no acceptem que un grapat de banquers, els verdaders responsables de la crisi actual, sigui qui determini el nostre futur a través del seu govern i es lucrin amb les retallades que la dreta vol imposar a joves i treballadors.

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos