La Conselleria d'Innovació i Universitats del País Valencià va arribar a un acord el mes de juny passat amb els equips rectors de les cinc universitats públiques de les tres províncies de la comunitat per a establir el model mixt en el primer quadrimestre del curs 2020-2021. Aquest model significa que la majoria de classes teòriques s'impartiran de forma no presencial, via classes telemàtiques, i les úniques presencials seran les pràctiques.

Aquesta decisió suposa un pas més en la profunda elitització que pateix la Universitat pública i tornarà a colpejar als i les estudiants de famílies treballadores, amb menys recursos econòmics, que ja som una minoria en els estudis superiors.

El pla de la Conselleria: classes online i més desigualtat social

El tancament del curs 2019-2020 ha sigut un autèntic caos a nivell estatal, també al País Valencià. No sols es va mantindre el curs com si res passara, i se'ns va obligar a sotmetre'ns a exàmens mentre véiem com els nostres familiars morien o eren víctimes de ERTOs i acomiadaments, sinó que la crisi del COVID ha posat sobre la taula una realitat molt coneguda per la comunitat educativa: la falta de recursos i mitjans provocats per anys de retallades i privatitzacions del Partit Popular –i que cap altre govern ha revertit–. En aquest sentit, ha quedat més que demostrat que les classes online han deixat fora del sistema educatiu a milions d'estudiants sense recursos colpejats per la bretxa digital.

Seguint amb el pagament de les matrícules desorbitades – perquè, per descomptat, ni parlar de la devolució o cancel•lació de les taxes universitàries d'aquest període–, la nostra educació en aquests mesos ha consistit a tractar d'aprendre amb manuals, videotutorials de Youtube, mitjançant PDFs o diapositives de Power Point, plataformes digitals que no estan preparades, exàmens impossibles d'acabar per qüestions tècniques, una càrrega de treball elevadíssima i una pressió psicològica sense igual per tractar d'evitar suspendre i així no ser expulsats de la universitat. Aquest és el balanç d'un quadrimestre on els i les estudiants de famílies treballadores hem sigut abandonats a la nostra sort.

A pesar que els nostres professors i professores s'han deixat la pell per a tractar que no tiràrem el quadrimestre per la borda, la realitat és que, amb la negativa dels rectorats, la Conselleria i el Ministeri d'Universitats a donar per finalitzat el curs i posar en marxa un pla de rescat a la universitat pública, se'ns ha negat també el nostre dret a una educació digna.

Aquest desastre majúscul que hem patit els i les joves de famílies humils, és el model que es pretén estendre. Hui la Conselleria d'Universitats planteja aquest model “només” per al primer quadrimestre del pròxim curs, però és evident que la seua implantació obri la porta al fet que, a partir d'ara, les classes online siguen la norma. La Conselleria presenta el model mixt com una “modernització” de les nostres facultats però la realitat és que sense invertir recursos econòmics ni materials en la universitat pública, sense adaptar els continguts i donar un gir de 180 graus en pedagogia, el model mixt només continuarà aprofundint la bretxa de classe que existeixen en les nostres facultats i aconseguirà tancar de cop els estudis superiors a aquells que hem sigut més colpejats per la crisi sanitària, que som els mateixos que patim la bretxa digital.

El Govern del Botànic dóna l'esquena als estudiants de famílies obreres

Sembla ser que a la Consellera d'Universitats, Carolina Pascual, se li oblida que per a molts de nosaltres és impossible comptar amb els mitjans digitals adequats amb els quals seguir les classes online. Que vivim en cases de pocs metres quadrats, compartint espai amb familiars sense tindre la possibilitat de crear un clima per a un estudi favorable a les nostres cases. El model pedagògic sobre el que es dóna suport a la docència mixta és completament inservible i discriminatori, la necessitat de recórrer a classes de repàs en acadèmies privades augmenta i només els estudiants amb més recursos ho poden pagar, provocant l'expulsió acadèmica dels quals no li ho puguen permetre.

Que aquests atacs arriben per part de la dreta, que durant anys han demostrat el seu odi contra l'educació pública i els fills i filles de la classe treballadora, no ens estranya res. Però que un Govern format pel PSOE i Compromís no sols no revertisca les polítiques classistes aprovades pel PP valencià en els últims anys i que han deixat al nostre ensenyament en una situació de catàstrofe social, sinó que continue amb l'expulsió de desenes de milers d'estudiants de la Universitat pública, és una cosa molt greu i perillosa.

Ja n'hi ha prou de prendre'ns per ximples. És vergonyós que el Govern del Botànic, que es declara d'esquerres, utilitze l'excusa de “evitar la propagació del coronavirus a través de les classes presencials” per a aplicar aquest nou model universitari. Al mateix temps, es permet que els empresaris del turisme puguen obrir els seus negocis, que les terrasses estiguen plenes, que milers de turistes puguen arribar a les ciutats valencianes… Perquè els capitalistes continuen engreixant els seus beneficis no hi ha problema. Per a garantir una educació pública de qualitat, la baixada de les ràtios, mesures de seguretat i higiene adequades… tot això “no es pot fer”, per això els i les estudiants som privats de la docència presencial.

Reversió de les retallades ja! Pla de rescat a la Universitat pública i per la gratuïtat de l'ensenyament

Durant els últims huit anys en la universitat pública s'han perdut més de 9.500 milions d'euros de pressupost, s'han acomiadat més de 30.000 professors de tots els trams educatius i, segons assenyalava un informe de l'Observatori del Sistema Universitari de Catalunya, en el conjunt dels campus universitaris hi ha un 47% de professorat amb un contracte temporal (la llei fixa el topall en un 40%).

Per no parlar de la pujada de les taxes. En el curs 2011-2012 al País Valencià el preu del crèdit de la primera matrícula costava 15,14 i en el curs 2017-2018 va pujar fins als 17,33. La Consellera Carolina Pascual anunciava una baixada del 5% dels preus en els graus universitaris, una mesura molt insuficient i a més, “gradual”. La Conselleria tindrà fins al curs 2022-2023 per a portar-lo a la pràctica!

La defensa de l'educació i universitat pública no pot esperar més, ni es pot postergar. Aquest govern va ser triat per la joventut i la classe treballadora amb un objectiu clar: posar fi al malson de retallades, privatitzacions i atacs als nostres drets capitanejat pel Partit Popular en la Comunitat. La política educativa de la Conselleria hauria de donar resposta precisament a aquesta necessitat i revertir d'una vegada per tota aquesta situació. Ja n'hi ha prou d'excuses, tant per part de la Generalitat Valenciana com per part del Ministeri d'Universitats. Si que hi ha recursos però no es volen destinar a l'ensenyament públic! I per descomptat, nosaltres, els i les estudiants castigats per aquesta crisi, no renunciarem al nostre dret a l'educació.

És urgent i necessari posar en marxa un pla de rescat a la universitat pública, que passe per la reversió de totes les contrareformes, per l'elaboració d'un pla de reforç intensiu amb un augment radical de les plantilles, que garantisca la provisió de màscares, guants, gels i tots els materials necessaris, la gratuïtat de la connexió a internet i el repartiment massiu de dispositius digitals, així com cursos de formació gratuïts per als nostres professors, famílies i alumnat per a acabar amb la bretxa digital, que acabe amb el regal de diners públics a la privada-concertada, i que garantisca una educació 100% gratuïta des d'infantil a la Universitat.

Aquest és l'únic pla que pot acabar amb les conseqüències dramàtiques que milions d'estudiants hem patit i garantir una educació pública, de qualitat i que lluite contra la desigualtat social. Des del Sindicat d’Estudiants ho tenim clar: l'educació presencial ha d'estar a l'abast de totes i tots els estudiants en condicions dignes, i continuarem lluitant, en les nostres universitats i als carrers, perquè així siga.

Per una Universitat pública, gratuïta i de qualitat!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos