Compartim l'entrevista a Teresa Prados, María José Lozano, Yolanda Coronado i Norma Arancibia de la Plataforma Lliures d'Essure a Catalunya per part dels companys d'Esquerra Revolucionària i el seu diari El Militant.

El Militant.- Què és Essure?

Companyes Plataforma Lliures de Essure.- Essure és un anticonceptiu no hormonal, definitiu, amb forma d'espiral, que era venut primer per Conceptus i després per la Bayer com una alternativa senzilla, ràpida i menys costosa que la lligadura de trompes. La diferència respecte a aquesta és que no requereix intervenció quirúrgica, hospitalització ni cap tipus d'incisió. La seva col·locació es fa de forma ambulatòria, sense anestèsia i dura 15 minuts. El procediment es realitza a través de la vagina, pel coll de l'úter, fins a arribar a les trompes on s'introdueixen els dispositius per histeroscòpia. En teoria, aquests dispositius haurien de fixar-se a les trompes produint una inflamació que al cicatritzar segellaria les mateixes. Als tres mesos es comprovaria que efectivament les trompes han quedat segellades. Es tracta, per tant, d'un mètode irreversible, la retirada un cop implantat no estava prevista.

EM.- Quins efectes secundaris produeix Essure i per què us heu organitzat a la Plataforma Lliures d'Essure per a denunciar la seva utilització i exigir responsabilitats?

Companyes PLE.- Els efectes secundaris són tants que molts d'ells els estem descobrint encara. Fins i tot és una incògnita saber els efectes més a llarg termini. El primer problema que es planteja és que Essure era venut per la Bayer i aconsellat per molts ginecòlegs dient que era un aliatge de titani, presentant-lo -com abans explicàvem- com un mètode fàcil, segur, menys costós i menys dolorós. La realitat és que van experimentar amb nosaltres, van jugar amb les nostres vides, i ens van enganyar, utilitzant níquel i no titani en la seva fabricació, quelcom que se'ns va ocultar a totes les dones que ens ho vam implantar.

El níquel provoca rebuig i tot tipus de reaccions. Alguns efectes son: inflamacions de ventre, hemorràgies molt grans, baixada de la regla 2 cops al mes entre 15 i 16 dies, nàusees, depressió, cansament crònic, trastorns digestius, migranyes, marejos...

Diverses afectades, al no poder suportar més els dolors i efectes que provoca, hem hagut de sotmetre'ns a operacions per a retirar-lo. Però, al no estar prevista la seva retirada pel fabricant, moltes d'aquestes operacions no han aconseguit extreure'l, o només ho han fet parcialment ja que hi ha companyes que quan han anat a fer-se revisions han descobert que l'Essure no estava fixat a les trompes, o que part del dispositiu s'havia trencat i surava per diferents òrgans del seu cos, amb el perill que això comporta.

Moltes de nosaltres hem hagut de sotmetre'ns a diverses operacions i en alguns casos els resultats poden ser molt perillosos. Recentment, rebíem la notícia de la primera mort d'una companya afectada després de l'operació.

EM.- Quina ha estat la resposta de Bayer i les autoritats sanitàries? Han assumit la seva responsabilitat i plantejat alguna resposta?

Companyes PLE.-  En absolut. El primer que van fer va ser intentar ocultar les conseqüències de l'Essure i negar que els símptomes que manifestàvem tinguessin res a veure amb el seu producte. Per a això han comptat amb la col·laboració de ginecòlegs a molts països. En el cas de l'Estat espanyol, un dels principals promotors de Essure va ser Arjona, responsable de ginecologia a l'Hospital Reina Sofia de Còrdova, on es concentra un elevat percentatge d'afectades. Aquest ginecòleg recomanava l'Essure en xerrades amb centenars de dones en les que mai van ser esmentats els riscos ni que el producte fos fabricat utilitzant níquel. En lloc de reconèixer la seva responsabilitat i intentar buscar solucions aquest senyor ha intentat ridiculitzar-nos.

Tant aquest ginecòleg com altres companys seus tenen influència en la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO). A més estem parlant d'una multinacional tan poderosa com la Bayer. El resultat és que la SEGO s'ha negat a reconèixer els símptomes provocats per l'Essure i el seu protocol no és gens fiable. Es limita a plantejar que es faci un historial mèdic i es vegi si estan ben col·locats els dispositius. Però, en molts casos, encara que els dispositius estiguin ben col·locats, hi ha un munt de pacients amb problemes. El protocol de la SEGO també dóna unes pautes per a treure l'Essure però l'única forma de fer-ho és traient la trompa amb el dispositiu. No obstant això, hi ha molts casos en què el dispositiu no està ja dins.

Una de les pitjors conseqüències és que hi ha ginecòlegs que ni tan sols coneixen l'existència de l'Essure, d'altres que es neguen a acceptar que aquest tingui res a veure amb els dolors que pateixen les dones afectades que van a veure'ls i els diuen que estan bé o que tenen un problema psicològic. També ens hem trobat ginecòlegs que en privat estan convençuts que l'Essure és la causa de les malalties i efectes secundaris que patim però, per corporativisme o per por a enfrontar-se a la SEGO o la Bayer, es neguen a fer públiques les seves opinions.

El mateix o pitjor passa amb les administracions. Cap ens ha donat suport. El 28 de Desembre de 2017 vam enviar una carta a la ministra de Sanitat sol·licitant que ens rebés per fer un protocol i que es difongui i s'actuï davant el que passa amb aquest medicament però mai va voler rebre'ns. La EMS també s'ha negat a acceptar la seva responsabilitat i elaborar amb nosaltres un protocol sobre això.

EM.- Com vau començar a organitzar-vos?

Companyes PLE.- Al principi no relaciones que el dolor pugui venir d'això. Vas al metge, et fas proves i tot surt bé. Fins i tot hi ha metges que, com no hi ha cap protocol, atribueixen els dolors a causes psicològiques. Després vas coneixent a través de les xarxes socials que altres persones tenen el teu mateix problema i te'n adones que no estàs boja, que el factor que coincideix a totes les nostres malalties i efectes secundaris és l'Essure.

Al 2016 es constitueix la Plataforma Lliures d'Essure a l'Estat espanyol fruit d'aquesta recerca per part de moltes dones d'una explicació al que passa als nostres cossos. En altres països també s'han organitzat les afectades. Des del 2016 la Plataforma ha anat creixent, recolzant-nos les unes a les altres en cadena, organitzant-nos i finançant-nos nosaltres mateixes les despeses, fins a arribar actualment a més de 1500 dones afectades. Però aquest nombre pot ser molt més gran. És habitual que quan acudim a reunions d'organitzacions feministes o moviments socials, o expliquem per xarxes socials o mitjans alternatius la nostra problemàtica, hi hagi dones que s'acosten perquè descobreixen en aquell mateix moment que Essure és la causa de les seves malalties i problemes de salut.

A l'Estat espanyol, la Bayer ha retirat el producte, fonamentalment perquè no els hi van renovar un permís. Però en països com els EUA encara es ven.

EM.- Quines són les vostres reivindicacions?

Companyes PLE.- La nostra lluita és fer un protocol en el qual participem nosaltres mateixes i que garanteixi una atenció digna i empàtica, que ens facin les proves que han de fer-nos i -si tot dóna negatiu per a altres dolències- reconeguin que es tracta de l'Essure i no es neguin a parlar d'aquest tema i et manin a casa dient-te que estàs bé. Que s'investiguin també les possibles conseqüències futures, ja que hem portat metalls pesants als nostre cossos, i que hi hagi una assumpció de responsabilitats per part de Bayer i l'EMS, així com una disculpa pública amb totes les afectades

EM.- Quins suports heu rebut i quines mobilitzacions teniu previstes?

Companyes PLE.- Hem començant denunciant el que ens passa i els símptomes en diferents emissores de ràdio, generalment locals i independents. A eldiario.es han sortit diverses notícies, periodistes com Jordi Savater també s'han preocupat de donar-li difusió a la nostra problemàtica. A València i Mallorca també s'han fet programes sobre el tema. Hem intentat difondre-ho en programes de ràdio i TV de les grans cadenes però ens hem trobat amb un bloqueig informatiu. Per exemple, al programa d'Ana Rosa Quintana ens han vetat ja 4 vegades. També hem escrit a Jordi Évole però de moment no ens ha contestat.

A més, s'han presentat resolucions amb el suport d'IU i Podem en alguns parlaments regionals i ajuntaments. Podem s'ha compromès a presentar aquest tema al Parlament de Catalunya. També hem demanat reunions amb diferents partits polítics i sindicats i enviat correus a hospitals i conselleries de sanitat. Aquí a Catalunya estem esperant una reunió amb la Generalitat i també ens hem dirigit a la consellera de sanitat de les Balears. A Còrdova ens hem dirigit a l'Hospital Reina Sofia, on es concentra un elevat nombre d'afectades.

Però en general totes aquestes institucions no han respost fins al moment i la major part de la difusió s'ha donat pels nostres propis mitjans i amb la col·laboració de diferents organitzacions feministes i moviments socials. A través de la difusió en actes, reunions i intervencions en ràdios locals i alternatives hem pogut anar donant a conèixer els símptomes i el que significa Essure i s'han anat apropant noves companyes. Hem rebut el suport d'organitzacions com Lliures i Combatives i Esquerra Revolucionària, també de Dones de CCOO, Moviment Democratic de Dones i altres.

Per a seguir donant a conèixer què representa Essure, denunciar els seus efectes i exigir solucions, el diumenge 1 de Juliol estem preparant concentracions a Madrid i Barcelona. A Madrid a les 12h davant el Ministeri de Sanitat i a Barcelona també a les 12 a Sant Joan Despí, davant la Bayer. Fem una crida a totes les companyes i companys que vulguin donar-nos suport a acudir aquest dia a les concentracions i donar-li la màxima difusió tant a les mateixes com a aquesta entrevista i a les nostres adreces de contacte.

Web: libresdeessure.blogspot.com

Correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Facebook: Plataforma Libres de Essure España

Twitter: Plataforma Libres de Essure

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos