Descarrega aquí l'octaveta

Descarrega aquí el cartell

Divendres 14/02: Assemblea d’estudiants · 17:30h Espai Jove Kesse

Dimecres 19/02: Manifestació unitària · 19h Plaça Imperial Tàrraco (seu AEQT)

El 14 de gener la inseguretat laboral a la petroquímica de Tarragona tornava a matar. Una explosió a l'empresa IQOXE deixava dos treballadors i un veí de Torreforta morts i diversos ferits, sembrant el pànic en tota la comarca.

Els vostres beneficis, els nostres morts

La planta on es va produir l'explosió va ser inaugurada fa a penes 6 mesos i produeix òxid d'etilè, un producte químic que, segons el Ministeri de Salut, pot causar greus patologies per als éssers humans. La Generalitat va donar suport i va facilitar la posada en marxa d'aquesta planta.

IQOXE té el monopoli d'òxid d'etilè a l'Estat espanyol i Portugal obtenint només el 2018 divuit milions d'euros de benefici net. El seu propietari, Ricardo Leal, posseeix una de les majors fortunes d'Extremadura i empreses com Cristian Lay (joies), Gas Extremadura, diverses papereres i empreses agropecuàries.

L'accident mortal del 14 de Gener s'uneix a una llarga llista en la indústria de la província de Tarragona. Aquests accidents són resultat de les polítiques capitalistes de retallar mesures de seguretat i drets laborals. Entre gener i juliol del 2019 va haver-hi gairebé 60.000 accidents causants de baixa laboral a Catalunya amb l'esgarrifosa xifra de 56 morts. Des que es va implantar la reforma laboral només a Catalunya els accidents han augmentat un 36%.

De fet, els treballadors d’ IQOXE portaven temps denunciant la inseguretat laboral que patien. L'empresari, quan va adquirir l'empresa, va reduir la plantilla i aquesta resultava insuficient per a garantir la seguretat. L'accident mortal del 14 de gener també ha posat en qüestió el Pla de Prevenció de Riscos Químics (PLASEQCAT) de la Generalitat. Aquest no va funcionar, fet que ja havia estat denunciat prèviament per diferents sindicats.

Manifestació 19F: Tothom als carrers!

La resposta social a l’explosió a IQOXE ha estat formidable. Milers de veïns i veïnes, estudiants, treballadors i treballadores, hem sortit als carrers massivament en successives mobilitzacions en defensa d’unes condicions laborals dignes i segures, la salut pública i el medi ambient. No permetrem que segueixin posant les nostres vida en perill!

Aquesta enorme pressió social ha estat decisiva per a llançar la convocatòria de vaga general a la petroquímica, que han anunciat els dirigents de CCOO i UGT per al proper dimecres 19 de febrer. Des del Sindicat d’Estudiants volem mostrar la nostra màxima solidaritat als treballadors i treballadores, molts dels quals són els nostres pares i mares, que es juguen la vida cada dia per tirar endavant les nostres famílies. Des del Sindicat d’Estudiants posarem tots els nostres esforços per assegurar l’èxit de la jornada, i fem la crida a tots i a totes a participar en la manifestació unitària de la tarda que s’està organitzant de forma conjunta amb les associacions de veïns i veïnes de Tarragona.

El creixement de la inseguretat laboral a la petroquímica posa en evidència el fracàs del sindicalisme de pactes i desmobilització. La vaga del 19F, que fa molt de temps que és necessària, no pot quedar-se en un dia aïllat, sinó que ha de servir per impulsar la mobilització amb les següents reivindicacions:

1. Judici i càstig exemplar per a tots els responsables dels accidents laborals, tant empresaris com alts càrrecs de la Generalitat involucrats.

2. Nacionalització del conjunt de la petroquímica i d’altres empreses contaminants o perilloses sota control dels treballadors.

3. Inversió dràstica en mesures de seguretat i contractació de plantilles, tant per a les empreses com per al PLASEQCAT, amb la participació democràtica de tots els treballadors per a la seva definició.

És fonamental que la lluita segueixi fins que aquestes reivindicacions siguin aplicades íntegrament. Per això, la vaga del 19F ha de ser el primer pas per un pla de lluita seriós i contundent que els dirigents sindicals han de posar sobre la taula, i que inclogui com a primer pas la convocatòria d’una vaga general a tota la comarca de Tarragona.

Per organitzar la lluita estudiantil contra la precarietat i la inseguretat laboral i en defensa de la salut pública i el medi ambient, participa en l'Assemblea del Sindicat d’Estudiants el Divendres 17:30h a l’Espai Jove Kesse (Tarragona).

I el dimecres 19F: Tothom a la Manifestació Unitària de les 19h a Plaça Imperial Tàrraco!

Organitza’t! La lluita és l’únic camí!

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos