Aixequem un gran moviment per una sanitat i residències 100% públiques!

Descarrega el full aquí

Durant aquesta pandèmia hem comprovat en carn pròpia les tràgiques conseqüències de llargs anys de polítiques privatitzadores i retallades per part de la dreta: tant del PP al capdavant del govern central com de CiU al Govern.

A Catalunya, 12.500 persones han mort a causa de la Covid-19, un 30% de les quals a residències de gent gran. La falta de personal sanitari, material i equipament en la sanitat pública i en les residències ha causat un veritable caos, ha impossibilitat una atenció de qualitat a la població i en particular als nostres majors. A més, l'absència de mitjans de protecció ha posat en perill a metges, infermers/es, auxiliars, etc., fins al punt que més d'un 16% dels contagiats són professional sanitari.

La dreta catalana i la destrossa a la sanitat pública

El Govern d'Artur Mas (CiU) va aplicar una retallada global en els serveis públics de 4.500 milions d'euros. Els posteriors governs de JxSí i JxCAT-ERC no han revertit aquestes retallades, fet que situa Catalunya a la cua de l'Estat en atenció sanitària. L’Institut Català de la Salut (ICS) ha passat de 6.600 facultatius a 5.700! De 2010 a 2017, la dreta catalana ha retallat 1.000 milions d'euros el pressupost de la sanitat pública!

Els pressupostos de la Generalitat per al 2020 pactats per JxCat i ERC amb els Comuns, presentats com un gran avanç, no recuperen els nivells de despesa sanitària d'abans de les retallades. Si aquesta reduïda inversió seria ja insuficient en condicions normals, després dels durs mesos que hem passat i davant d'un possible rebrot de Covid-19 al setembre, mantenir l'infrafinançament crònic del sistema pot suposar un veritable drama per a milers de famílies treballadores.

Cal acabar amb la privatització i el negoci de la patronal!

La sanitat privada va avançar en època de retallades. Per exemple, la Generalitat va lliurar 300 milions d'euros al hòlding sanitari IDCsalud, controlat per un fons de capital de risc, mentre retallava un 16% el pressupost del CatSalut. I és que el 76% dels hospitals i el 56% dels llits hospitalaris catalans són gestionats per empresaris privats. El 42% del total de llits hospitalaris de Catalunya són propietat del grup Quirónsalud! Catalunya s'ha convertit en el territori que regala més diners públics a les clíniques privades: més d'un 25% del pressupost! És un complet escàndol!

El mateix, o pitjor, ocorre amb les residències de gent gran. En 2016, de 57.000 places només 5.000 eren gestionades directament per la Generalitat. Atendre els ancians amb criteris empresarials comporta falta de recursos, precarietat, contagi i mort, com cruament hem vist a la Comunitat de Madrid amb Ayuso al capdavant.

La República que volem no és la de la dreta catalana!

Quim Torra i el Govern JxCAT-ERC també és responsable de la crisi sanitària a Catalunya perquè han mantingut les polítiques de retallades i privatitzadores en la sanitat i en les residències. El Govern no enganya ningú autoexculpant-se de responsabilitats i assenyalant el govern central. En plena pandèmia, hem vist com el Govern donava 43.400 euros a les clíniques privades per pacient ingressat en UCI, mentre la pròpia patronal sanitària estimava el cost en 1.000 euros, es negava a cedir la majoria dels seus llits a l'atenció de la Covid-19 i aplicava ERTOs en els seus centres. La patronal sanitària s'ha fet d’or amb el Govern mentre desenes de milers sofríem.

La república catalana per la qual vam votar l'1 d'Octubre, que defensem i per la qual lluitem milions de treballadors i joves a Catalunya amb mobilitzacions massives als carrers, és una república catalana al servei de la classe treballadora, sense retallades ni desnonaments, sense privatitzacions ni acomiadaments, una república que res té a veure amb les polítiques capitalistes que defensa Torra i aplica l'actual Govern.

Per un pla de xoc per a la sanitat i les residències

A Catalunya, com a la resta de l'Estat, no hem vist ni rastre de l’“escut social” del govern de coalició PSOE-UP, i el que desgraciadament sí hem vist ha estat l'aplicació de mesures orientades a mantenir els beneficis milionaris dels empresaris a costa de la nostra salut i llocs de treball, incloent el regal de 100.000 milions a l'Ibex i a la banca i facilitar l'aplicació d’ERTOs.

El govern del PSOE-UP ha de deixar de cedir a les pressions de la dreta i els empresaris i plantejar una alternativa real en favor de les milions de famílies treballadores. És necessari blindar una sanitat i unes residències 100% públiques i de qualitat. És perfectament possible fer-ho, derogant la Llei 15/1997, que va obrir la sanitat pública al sector privat, i prenent mesures clares i que vagin al fons del problema:

  1. En defensa de la sanitat pública: mitjans humans i materials ja! Contractació immediata de 20.000 professionals sanitaris. Reforç immediat dels hospitals i dels centres d'atenció primària. Nacionalització de la sanitat privada i els centres de gent gran, dels seus recursos humans i tècnics, hospitals i clíniques.
  2. Nacionalització del sector farmacèutic, gratuïtat de totes les medicines necessàries per a enfrontar el coronavirus i la resta de les malalties! Fora totes les retallades i el copagament.
  3. Per una desescalada en benefici de les famílies treballadores. El govern ha de proporcionar gratuïtament tots els mitjans de protecció sanitària necessaris i garantir per llei que totes les treballadores i treballadors puguin romandre a casa amb permisos retribuïts per a assegurar la conciliació familiar, que els seus llocs de treball i salaris siguin respectats i que no es perd cap dret laboral.

Cal aixecar un gran moviment per a exigir tant al Govern com al govern central la presa immediata de mesures per a garantir una atenció sanitària pública, gratuïta i de qualitat. L'organització de les treballadores sanitàries en protestes davant dels centres de salut i hospitals i l’enorme suport social està posant sobre la taula l'enorme ràbia que existeix i la disposició de milers a lluitar sense descans per la sanitat pública.

Tenim força per a millorar radicalment la situació, però aquesta força és als carrers tal com estem veient amb les mobilitzacions antiracistes. Enfortim la lluita! Cal actuar amb la mateixa determinació que en el 15M, les Marxes de la Dignitat o les Marees educativa i sanitària: Sí que es pot! No hi ha temps que perdre.

Uneix-te a Esquerra Revolucionària

Uneix-te al Sindicat d'Estudiants

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos