A les 12h. de la passada nit començava amb una gran força la jornada de Vaga General. D'aquesta forma, les importants concentracions que es produïen a les places de les principals ciutats eren només una bestreta de la gran participació que hi hauria tant en els piquets informatius que començaven el seu treball , com dels milions de treballadors que secundarien des de primera hora la vaga a les seves empreses.

 Els sectors estratègics de la producció van a la Vaga

Sectors fonamentals com la indústria automobilística, han tingut un seguiment proper al 100%; com a exemple, a la Ford de València, que és la fàbrica més gran tota la ciutat, només han entrat dotze treballadors. A la Renault, a Andalusia, feien vaga el 100% dels seus treballadors. A l’Aragó parava el 100% a Opel i a Delphi. D'altra banda PSA-Citröen i en les empreses auxiliars a Galícia l'aturada també arribava al 100%.

Els grans mercats d'abastiments com Mercasevilla, Mercavalencia, Mercagranada, Mercarioja, Mercabarcelona o Mercamadrid (aquest últim un dels mercats d'abastiments més grans de tot el món) han vist paralitzada la seva activitat.

Els ports d'Almería, Motril, Màlaga, Algesires, Sevilla, Huelva, Las Palmas, Tenerife, Vigo, Barcelona i així fins a arribar a 28 s'han sumat a l'aturada.

Als mitjans de comunicació, Ràdio Nacional, Televisió Espanyola, només han funcionat els serveis mínims, és a dir, l'emissió dels informatius, mentre que la resta de la programació és enregistrada. També Ràdio Catalunya, Televisió de Castella-la Manxa , Canal Sur, Telemadrid, Tv3 i Canal Nou han ennegrit o han treballat amb serveis mínims. En la premsa escrita destaca el seguiment de la vaga a El País (on hi ha hagut un 75% entre la plantilla i un 85% en el comitè de redacció), i el diari Público.


Per altra banda les diferents empreses de distribució de premsa a Madrid han anat a la vaga amb tots els seus treballadors. A les dotze de la nit en l'Auditori Marcelino Camacho de CCOO es donava la notícia que furgons de la policia nacional distribuïen als quioscs el diari de dretes ABC.

En la recollida d'escombraries de les 75 ciutats més importants de tot l'Estat hi ha hagut una aturada total; a Madrid han entrat a treballar al torn de nit sis treballadors d'una plantilla de 2.500.

Empreses i indústries destacades al llarg de tota la geografia han tingut seguiments molt forts, com a exemple només citar alguns d'ells: Zara logística a Arteixo, Heineken a tots els seus centres, Navantia Ferrol i Navantia Fene, Arcelor Mittal a Aragó. Acerinox, Airbus i CASA a Andalusia, així com la central nuclear de Trillo a Castella la Manxa han secundat amb un 100% dels seus treballadors la vaga general.

Les refineries d'Andalusia també han parat al 100%, en el Metro de Madrid i Rodalies de Renfe només han sortit els serveis mínims i els tallers de reparació han quedat clausurats. En correus a nivell estatal ha hagut un 72% de seguiment.

Per la seva banda, en els sectors d'alimentació i química el seguiment es troba entre el 80 i el 90%. D'aquesta forma la indústria petroquímica de Puertollano, Tarragona, Huelva, Algesires i Cartagena ha quedat completament paralitzada. També en les telecomunicacions el seguiment ha estat altíssim, amb un 70%.

Amb les dades del torn de nit es podia comprovar com quedaven paralitzats a nivell estatal els sectors del metall, els ports, infraestructures, recollida d'escombraries i mineria així com els principals mercats d'abastiments de les principals ciutats.  

L'aturada tan massiva en aquests sectors es reflectia en la forta caiguda del consum elèctric, que a les 9 del matí arribava ja al 24,84%.

 

Els estudiants secunden amb força la jornada de Vaga

En el sector de l'educació l'aturada ha estat del 70%, afectant el 90% dels centres. Entre els estudiants l'aturada ronda el 90%. La resposta del professorat davant la crida de les centrals sindicals, així com dels joves davant la intensa campanya a favor de la vaga general realitzada pel Sindicat d'Estudiants ha estat contundent. Les assemblees informatives que hem realitzat en uns 500 instituts públics, així com els repartiments de propaganda distribuïda en desenes d'universitats i centenars d'instituts públics han tingut un gran efecte. En Andalusia, on els estudiants comptem amb el dret a assemblea en hora lectiva , hem pogut organitzar debats en profunditat del que va a suposar aquesta reforma laboral per al nostre futur i el de les nostres famílies. Les desenes de milers de fulles repartides de llarg a llarg de tot l'Estat, les desenes de reunions d'instituts realitzades en els nostres locals i les milers d'adhesius que hem distribuït entre els estudiants han contribuït molt favorablement a assolir que l'educació avui , en la pràctica, hagi parat en la seva totalitat.


Repressió contra els vaguistes

Des del Sindicat d'Estudiants volem denunciar l'actitud policial durant tota la nit contra els piquets informatius. Hem conegut, i sofert directament, la infiltració policial, detencions, assetjament i les càrregues i provocacions que no han parat de succeir-se durant tota la nit i part del matí.

Un dels efectes del clima repressiu s'ha reflectit en els nombrosos atropellaments de cotxes de policia a sindicalistes; a Madrid hi ha quatre ferits, un d'ells greu, en la Universitat de Múrcia, a més d'entrar il•legalment, la policia ha atropellat un estudiant i a València els sindicats també ha denunciat altre atropellament.

El massiu seguiment d'aquesta vaga, així com els milions de persones, joves i treballadors que han assistit des d'aquest matí a les manifestacions, que en la majoria de les ciutats tindran lloc aquesta tarda, llancen un missatge clar al govern del Partit Popular. Si Rajoy no retrocedeix i deroga aquesta nova Reforma Laboral la mobilització continuarà. No estem disposats a pagar els costos d'una crisi que han provocat els grans banquers, les grans multinacionals i els especuladors, no els joves i els treballadors.


La lluita ha de continuar

Aquesta vaga ha de ser el principi, no el final de res. Avui mateix el govern ha anunciat els pressupostos generals, que estan carregats de retallades, una nova declaració de guerra a les nostres condicions de vida, que ha de ser resposta amb la mateixa contundència que la reeixida jornada de vaga d'avui.


Visca la vaga general
Visca la lluita de la classe obrera i la joventut

Uneix-te a Lliures i Combatives

Periòdic de Lliures i Combatives

Castellà i Euskara

Enllaços


logoFFE


logoIR 215

Sindicalistas de Izquierda

Segueix-nos